Home / HÍR / A különös erőd

A különös erőd

A komáromi Monostori Erőd falai közt már huszonhetedik éve rendezték meg a filmes, zenei, közösségépítő művészeti fesztivált, a Mediawave-et.

A helyszínre érkezve azonnal éreztük, hogy nem egy szokásos, mai értelemben vett fesztivál feztiválon találjuk magunkat: belépve az erődbe, egyenesen egy időutazáshoz volt szerencsénk.
A középkori vásári mulatságot idéző hangulat közepette egyszerre találkozhattunk a kortárs művészetekkel és a hagyományos magyar népi kultúrát képviselőével. Ahogyan tovább bolyongtunk a falak között pedig összefuthattunk a világ egyéb tájairól érkező művészekkel, workshopokkal, kiállításokkal, minden kis terem egy-egy meglepetést rejtett magában.

Ilyenek voltak például, mint argentin-magyar lakodalom, népek asztala, nemzetközi jazz nap, az afrikai Vitali Maembe, vagy épp cigány jazz és a jazzes improvizáció, csak hogy pár programot említsek a sok közül.

Forrás

Elveszve a kazamatákban

A kultúrsokk mellett remek időtöltésként szolgált a végeláthatatlan alagútrendszer, ahol órákig mászkálhatott az ember anélkül, hogy tudná, hová fog kilyukadni és mikor. (Ez különösen éjszaka a sötétben ajánlott.)
P
ihenésképpen pedig be lehetett ülni filmvetítésekre, ahol animációs-, és kisjátékfilmeket nézhettünk.

A Mediawave fesztivál idén is igen nagy hangsúlyt fektetett a vizuális művészetekre:
90 filmet mutatnak be a világ minden részéből. Több díjnyertes és elismert magyar kisjáték-, animációs, kísérleti és dokumentumfilm mellett (Love, Gólyatábor, Fizetős nap, Ebéd előtt, Soul Exodus) helyet kapnak a nemzetközi filmvilág legjobbjai is.

Ezentúl pedig idén pályázni lehetett fiatal hazai és határon túli filmeseknek is, akik közül a legjobbak részt vehetnek a Mediawave nyári táborának filmes workshopján július 15 és 22. között. A díjátadásra a fesztivál utolsó napján került sor.

Tartóshullám, együttlét

A Mediawave egyik sajátossága a magával ragadó helyszínen túl az, hogy évről évre nagyobb hangsúlyt fektet a közösségépítésre. A fesztivál még a nyolcvanas években alakult, akkor még egy szűkebb kör gyűlt össze évről évre együtt zenélni, alkotni. Később, ahogyan egyre több alkotó bevonódott, kialakult a műhely jellege, és bár a fesztivál növekedett, mégis meg tudta tartani családias jellegét, a hivatalos arculatuk pedig a közös alkotásra, a hagyományok megtartása mellett a nyitottságra és befogadásra épül.


Szerző: Kiss Petra Sára
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Nobel Palpatine-nak

Sokan vannak utóbbi időben elragadtatva Trump elnök „csodálatos teljesítményétől”, mellyel „egy csapásra megoldotta a koreai …