Home / HÍR / Kitört a nyilatkozatháború az EU és Törökország között, egyre durvább a török kommunikáció

Kitört a nyilatkozatháború az EU és Törökország között, egyre durvább a török kommunikáció

Törökországnak újra kell értékelnie az Európai Unióval (EU) tavaly március 18-án kötött menekültügyi egyezményt, annak is különösen azt a pontját, amely a szárazföldi határátlépésekre vonatkozik – jelentette hétfőn az Anadolu török állami hírügynökség Ömer Celik török EU-ügyi miniszter szavaira hivatkozva.

 Az Európába tartó menekültáradat megállítását célzó alku értelmében Görögország visszaküldheti a Törökországból március 20. után érkezett, a hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket. Az EU-tagországok ezért cserében – egy 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Ankarától annyi szíriai menekültet, ahányat a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. Az unió emellett beleegyezett, hogy új lendületet ad a török állampolgárok schengeni vízumliberalizációjáról és a Törökország uniós csatlakozásról szóló tárgyalásoknak, illetve felgyorsítja a törökországi menekültek ellátásához felajánlott 3 milliárd euró kifizetését, majd amennyiben ezek a források kezdenek kimerülni, és az eredmények is megfelelőek, akkor 2018 végéig további 3 milliárd eurót biztosít. A tárcavezető szerint az unió nem tartotta magát az egyezményhez, Törökországnak pedig nincs kötelezettsége az EU felé.

Celik hétfőn korábban kijelentette, biztos, hogy lesznek Hollandiát érintő török szankciók, amiért a holland hatóságok szombaton nem engedték meg két török miniszternek, hogy Rotterdamban részt vegyen az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i török népszavazással kapcsolatos kampányrendezvényen. Az eset diplomáciai vitát okozott a két ország között. Recep Tayyip Erdogan török államfő vasárnap kijelentette, hogy Hollandia meg fogja fizetni az árát annak, hogy kárt okozott a holland-török kapcsolatoknak.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Johannes Hahn, a bővítési tárgyalásokért felelős uniós biztos arra kérték Ankarát, hogy tartózkodjon az olyan túlzó nyilatkozatoktól és lépésektől, amelyek a kölcsönös feszültséget tovább súlyosbítják Törökország és Hollandia között. Az aggodalmakat csak nyílt és közvetlen kommunikációs csatornákon keresztül lehet megoldani. Ezért az Európai Unió továbbra is közbenjár az unió tagországai és Törökország közötti jó kapcsolatok biztosításáért – hangsúlyozták.

Celik a kijelentésekre reagálva kifejtette: Mogherini teljesen helytelen megállapítást tett. Nem a kellő módon értékelte a történteket. Hozzáállása apolitikus, nyelvezete nem megfelelő a státusához – vélekedett Celik.

Törökország egyébként az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a külügy- és a családügyi minisztereket sújtó olland korlátozások miatt – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan az A Haber kormányközeli török hírtelevíziónak adott hétfő esti interjújában. A török államfő szerint az eredmény sejthető, de a szükséges eljárás lefolytatása érdekében benyújtják panaszukat. Mint mondta: Ankara minden rendelkezésére álló diplomáciai szankciót latba vet.

Mindeközben a német kormány hétfő este visszautasította Recep Tayyip Erdogan török államfő újabb bírálatát. Angela Merkel kancellárt a terrorizmus támogatójának nevezni “képtelenség” – közölte Berlinben Steffen Seibert kormányszóvivő. A kancellár nem kíván beszállni a versengésbe, amely arról szól, hogy ki tudja még inkább provokálni a másikat. Angela Merkel “ebben nem partner” – húzta alá Steffen Seibert. Recep Tayyip Erdogan egy hétfő este sugárzott török televíziós interjúban a tervezett alkotmánymódosításról kiírt népszavazást felvezető kampány nyugat-európai eseményeivel kapcsolatban azt mondta, hogy Angela Merkel ugyanúgy gondolkodik, mint a napokban két török miniszter rendezvényét megakadályozó holland kormány. Azt is elmondta, hogy Angela Merkel pártolja a terroristákat, és Németország nyíltan segít terrorszervezeteket, köztük a kurd szakadárokat és a tavalyi puccskísérletért felelős hálózatot, amelyet az Amerikában élő muzulmán hitszónok, Fethullah Gülen irányít.

A hét első napjának koronájaként büntetőintézkedéseket jelentett be Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes Hollandiával szemben a két ország között elmérgesedő diplomáciai viszály újabb fejezeteként. A három és fél órán át tartó kormányülés után nyilatkozva a miniszterelnök-helyettes közölte, az ankarai kormány úgy döntött, hogy nem engedi vissza a szabadságon lévő holland nagykövetet Törökországba, amíg Hollandia nem tesz eleget a török követeléseknek, mindenekelőtt annak, hogy kérjen bocsánatot. Ankara ezenkívül felfüggeszti a miniszteri és ennél magasabb szintű kormánytalálkozókat Hollandiával, és nem engedélyezi holland diplomaták repülőútjait Törökországba. “Pontosan azt csináljuk, amit ők is tettek velünk” – fogalmazott a kormányfőhelyettes. Arról is beszámolt, hogy javaslatot tesznek a két parlament közös baráti csoportjának megszüntetésére. Kurtulmus hangsúlyozta: “Törökország ennek az ügynek nem látja kárát, csak megvédi saját büszkeségét. A rasszizmus és a fasizmus mindenekelőtt Hollandiát és vele Európát károsítja. A nagy összeomlás jelei ezek. Barátilag figyelmeztetek: meg kell hozni a szükséges óvintézkedéseket.”

A fotó illusztráció

Merkel is ringbe szállt a holland-török vitában

Erdogan megfenyegette a hollandokat

Szele Tamás: Törölt járatok

Tovább feszül a helyzet Törökország és Németország között a Die Welt-ügyben

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Sajtóügyi vétségek

Kérem, sok érdekes dolog történt tegnap, némelyek különösek, mások csodálatosak voltak, megint mások meglepőek, épp …