Home / HÍR / Konferencián emlékeznek a kommunizmus pusztításaira az Egyesült Államokban

Konferencián emlékeznek a kommunizmus pusztításaira az Egyesült Államokban

Háromnapos nemzetközi konferencia kezdődött a kommunizmus pusztításairól kedden, a kommunizmus áldozatainak emléknapján Washingtonban. A bolsevik forradalom 100. évfordulóján a Fehér Ház közleményt adott ki.

Az eseményt a Kommunizmus Áldozatai Emlékalapítvány szervezte meg. Ügyvezető igazgatója, Marion Smith egy éve dolgozik a Stanford Egyetem Hoover Intézetével közösen a programsorozat részletein. A kongresszusi könyvtár dísztermében amerikai és külföldi politikusok, szakértők, írók, történésztudósok fejtik ki véleményüket. Felszólal mások mellett Vytautas Landsbergis volt litván államfő, Václav Klaus volt cseh államfő, Natan Saranszki, az izraeli politikussá lett volt orosz üldözött, és jelen lesznek tekintélyes amerikai politikusok is, köztük Ted Cruz texasi és Marco Rubio floridai republikánus szenátor.

A tanácskozás kedd este a hat orosz nő szenvedését bemutató Asszonyok a gulágon című dokumentumfilm vetítésével kezdődött meg. A filmet a Los Angelesben élő orosz Marianna Jarovszkaja és Paul Gregory amerikai producer készítette, különböző alapítványok támogatásával. Mint azt a film riporter-rendezője, Jarovszkaja a premieren az MTI-nek elmondta: már felvették a kapcsolatot a moszkvai gulágmúzeum vezetőivel, és a filmet várhatóan nemsokára ott is bemutatják.

Az emlékalapítvány a nagyszabású nemzetközi konferencia előtti napokban hozta nyilvánosságra legújabb felmérését, amelyet Marion Smith készíttetett, s amely arról tanúskodik, hogy az ezredfordulón született amerikai fiatalok több mint 40 százaléka szívesebben élne szocialista, mint kapitalista társadalomban. A felmérés rámutatott arra is, hogy a megkérdezettek 53 százaléka nem tudta megmondani, mi a különbség kapitalizmus, kommunizmus, fasizmus és szocializmus között. Marion Smith, az emlékalapítvány igazgatója nagyon aggasztónak nevezte e jelenséggé szélesedő tudatlanságot.

Az emléknapon a Fehér Ház közleményt adott ki. Ebben kiemelte, hogy a múlt században “a kommunista önkényuralmi rendszerek szerte a világon több mint százmillió életet követeltek, és megszámlálhatatlanul több embert tettek ki a kizsákmányolásnak, az erőszaknak és eddig még el nem mondott szenvedéseknek”. A közlemény tiszteletét fejezi ki azok előtt, akik megtörhetetlen voltak, és bátran harcoltak a szabadságért.

A “Nagy Kommunista összeesküvés”

A második világháború után, a demokrácia hazájaként emlegetett Egyesült Államokat is elérte a boszorkányüldözés. Az ötvenes évek hidegháborús korszakának legszégyenteljesebb időszakát az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság működése fémjelezte: ez volt az a testület, amely az Államokban rejtőzködő valós és vélt kommunista ügynökök felkutatását és megbüntetését tűzte ki céljául. Ezt a korszakot a bizottság “atyjáról”, Joseph McCarthy szenátorról “mccarthyzmusnak” nevezték el később a történészek. ()…) a mccarthyzmusnak tucatjával vannak áldozatai, politikusok, közéleti személyiségek, tudósok, művészek, mint Orson Welles, Arthur Miller és Charlie Chaplin. (…) McCarthy meghalt ugyan, de szelleme és munkálkodása máig él az amerikai társadalomban. Sokan személyes bosszúk és leszámolások céljára használták fel a mccarthyzmus paranoiás szellemét, mások félelemből, vagy hazaszeretetből nevezték meg kommunistaként ismerőseiket, barátaikat, és ezek a sebek csak nagyon lassan gyógyultak.” (MÚLT-KOR)

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Sajtóügyi vétségek

Kérem, sok érdekes dolog történt tegnap, némelyek különösek, mások csodálatosak voltak, megint mások meglepőek, épp …