Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Konok Péter: Azért a víz…

Konok Péter: Azért a víz…

Mikor a hatalom, helyi vagy országos, tökmindegy, elzárja a közkutakat, nem a vízről beszél (monologizál), hanem a közről.
Hogy ki a köz, és ki nem az. Ki csöppen ki a nagy, közös közből, mint közkút csövén az utolsó csepp a porba, a szomjas darazsak közé, és ki lubickolhat nagy medencékben, amihez senkinek semmi köze.
A víz az élet, az élet pedig alapjog. Önmagáért való, önmagában való. A közkutak elzárása tagadása mindennek, ami emberi.
Végtelen, ocsmány barbárság.
Egy társadalom, amely önkényesen megvonja az élet lehetőségét bárkitől (hangsúlyozom: bárkitől, bármiféle kontextustól függetlenül) nem társadalom többé, csupán intézményesített szociopátia.
A víz, a levegő, a fény, az élelmiszer, a lakhatás – ezek nélkül nincs emberi közösség. Ma a közkutakon a sor. Hogy mi lesz holnap?
– Na, táguljanak innen emberek, nincs itt semmi látnivaló! Hogy mit csinálunk ezzel a nagy csavarkulccsal? Elzárjuk a közlevegőt. Szűkítjük kicsit. Innentől percenként két levegővétel lesz, majd beosztjátok! Láttuk ám, a pucér gyerekeitek itt lihegnek össze-vissza, kétpofára habzsolják a nemzet ájerét! Elszívják a fényes szellőinket, oszt’ csak fityeg majd a székelyzászló a Parlamenten, ernyedten, mint Kövér László bajusza a Nemzeti Körömpörkölthörpölő és Rovásnyilazás Bajnokság után. Hogy szomjasak a gyerekek, mert elzártuk a vizet? Kell a nemzeti medencékbe. Még kiszárad a mozaikdelfin a Szijjártó úr jacuzzijában. A levegőt sem lehet csak úgy elslukkolni a nemzeti focisták elől, azok bezzeg egész nap futkároznak. Az a munka, nem az árokásás, amit ti itt csináltok. Ennek semmi értelme. Hogy közmunka? Akkor majd adunk érte arányosan közlevegőt. Simán meg lehet élni napi 47 literből. Hogy Isten adta a levegőt? Ő most éppen Semjén Zsolttal szalonkázik. Hogy a természet? Tudjátok, mi az a természet nekünk? Tőzegbánya, az a természet, meg a műtrágyázott monokultúra. Letérkövezzük a természetet. Sőt: ti fogjátok letérkövezni nekünk. Közmunkában. Hogy melegetek van, így is majd’ megfulladtok? Nem, igazán melegetek majd akkor lesz, amikor télen megkapjátok a közfény- és közfűtés-számlákat a nyári kánikuláról!

Szerző: Konok Péter
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szele Tamás: Kis magyar apokalipszis

Kérem, sűrű nap volt a tegnapi, sikerült új értelmet adni a békaegérharc fogalmának, ezentúl azt …