Home / VÉLEMÉNY / Konok Péter: Vízililiom

Konok Péter: Vízililiom

kabala2Megszülettek a fanyűvő vizes vb új kabalafigurái, a rasztafári Voldemortra hajazó Bol-Dog botránya után immár itt van Willy és Lilly, a két… hát na, a két izé.
Úgy tűnik, valaki lepucolta Böbe Babát a Futrinka utcából, megkettőzte, gendereloszlását arányossá tette (copyright by Orbán Viktor), a fiú förmedvénykét a kormányplakátok kékjébe, a lány szörnyecskét a Telekom érthetetlen egykori Telekom-gombjának “magentájába” öltöztette.
A sajátos színkód mellett feltűnő, hogy míg Willy hercig koronát visel, addig Lillynek ilyen nem jutott, egyemberes monarchiákban egy a folk és egy a vezér, aki nem királynő, mert hát mit szólna hozzá az Úszószövetség?
Szépek, na! Willy és Lilly, a két kis pufók vízililiom. Mondjuk, annyi minden vizes lehetett volna még, víziló, vizigót, vizitdíj, túltolt vízibicikli, vagy hagymázas vízió, de ez lett, slussz, ki a virágot szereti, nem lop, mert virágot és könyvet lopni nem bűn, ugye.
A Willy név angolul ugyan kissé pajzán, mert hát fütyit jelent, kukit, jancsikát. Shakespeare gyönyörűen eljátszik ezzel, hogy mennyi-mennyi jelentés egy szóban, hiszen őt is jelenti, meg azt, hogy tündér, vagy akarat, és még pici pöcköt, bájdorongot, hímtagot is, egymásba csengenek a jelentések, Vili saját akaratos, tündéri pici pöcséhez ír sziporkázó szonettet (Szabó Lőrinc is megpróbálkozott a fordítással, de ebben az esetben Justus Pál volt szerintem a sikeresebb).
Nem baj. Így mindenki érti. Talán lehetett volna magyarosabban is, Bögyörő és Bögyöra, a két kis vébévizelős, de mindegy, az üzenet így is világos: nem kell itten pöcsölődni, megússzák úgyis.

Szerző:
Forrás:

Olvasta már?

Ardamica Zorán: Kinyalhatják

A szlovák belpol posványt a napokban két dolog kavarta fel. Kicsit. Fotó: Pluska Az egyik …