Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / L. Alex: Mennyit ér a lábad?

L. Alex: Mennyit ér a lábad?

A végtagvesztéssel átlép az ember egy másik dimenzióba, mert ez a mai magyar társadalom nem igazán tudja kezelni a rokkanttá vált embereket, mintha egy végtagveszteség az értelmi képesség elvesztésével is járna.

Egyik láb itt, a másik meg… A másik meg ment a levesbe, elveszett az idők folyamán, csak a hiánya maradt, kínzóan, bosszantóan. Tény, hogy azt mondják az okosok, hogy meg lehet szokni, elmúlik egy idő után a fantom fájdalom is, amire nincs fájdalomcsillapító, csak az idő.

Vegyünk egy teljesen hétköznapi esetet, motorozol hazafelé munkából egy kisvárosban, majd a következő kép, hogy fekszel a földön és nem fáj semmid, de az azért lejön, hogy balesetet szenvedtél. Próbálod ebben a ködös állapotban összeszedni magad, de nem sikerül. A lábad furcsa pózban áll, mintha nem is a tiéd lenne, meg sem mozdul, így úgy döntesz, nem próbálkozol, néha eljutnak hozzád a „szemtanúk” hangjai, akik szörnyülködnek a motorod láttán, ebből meg leszűröd, te sem lehetsz valami jó állapotban.

Később a városi kórházban sokktalanítanak, és akkor megérkezik a fájdalom is…

Vajon mennyire fájhat egy szinte elporladt láb?

Képek, hangok, szagok és a fájdalom, ami társsá válik, ahogy a vágy a fájdalom megszüntetésére is. A lábad. A lábad az nem láb, csak valami lüktető, fájdalmat sugárzó massza, amit néha átkötnek, néha kivágják belőle a fekete részeket, és közben jönnek az információk is. Nem te voltál, aki hibázott, 40 percig feküdtél a baleset helyszínén, mire kiért a mentő, miután beértek veled a kórházba, rá két órára kerültél műtőbe, és igen, jobban járnál, ha levágnák a lábad…

A lábad, ami már soha többé nem funkcionálna úgy, mint eddig, ha megmentenék, és neked döntened kell, mi legyen. Hoznod kell egy döntést arról, hogy még legalább egy év tele fájdalommal és újabb műtétekkel, aminek a végeredménye erősen kétséges, vagy egy amputáció, ami visszafordíthatatlan és végleges állapotot eredményez.

Döntöttél.

Újabb eszmélés, újabb nap és lábad helyén már kisimul a takaró.

Újabb érzéssel ismerkedsz meg, ez pedig a fantom fájdalom, ami naponta többször rád tör, aljasul, gonoszul felidézi, a sokktalanítás utáni kórházi órákat, amikor fetrengtél a fájdalomtól és erre nincs fájdalomcsillapító, hiszen ami fáj, az már nincs.

Mennyit ér egy végtag?

Természetesen a biztosítóknak keveset, lehetőleg minél kevesebbet. Már nem arról szól a végtagod elvesztése, hogy neked ez mekkora veszteség, hanem arról, hogy milyen ügyvéded van. Vajon elég a valamikor kifizetésre kerülő biztosítási összeg x százaléka sikerdíjként az ügyvéd részére, hogy megfelelően képviseljen az ellenérdekelt biztosítóval szemben?

Menyit ér egy végtag elvesztése?

Mennyit érhet az, hogy többé már nem tudod elvégezni a munkádat?
Mennyit érhet az, hogy nem tudsz a gyermekeddel szaladgálni a kertben?
Mennyit érhet az, hogy fel kell adni az álmaidat?
Mennyit érhet az, hogy teljesen át kell formálni az életedet, a lakásodat?
Mennyit érhet az, hogy elvesztetted az esélyedet a párválasztásban?

A biztosító szerint minél kevesebbet, számodra mindent megérne.

Szerző: L. Alex
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szele Tamás: Fronthelyzet

Maul halten und weiter dienen, pofát befogni és tovább szolgálni – mondja Svejk, és most, …