Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / L. Alex: Rita egy közülünk, akinek nem jött be a rendszerváltás

L. Alex: Rita egy közülünk, akinek nem jött be a rendszerváltás

Rita történetében az a borzasztó, hogy valahol mindnyájan benne vagyunk 50 körüliek.

Mi is átéltünk családon belüli erőszakot, voltunk bántalmazók és bántalmazottak, próbáltuk külföldön, esetleg hazajöttünk és dolgoztunk sokat, feketén, sokszor úgy, hogy nem is tudtuk, hogy nem vagyunk bejelentve. Legtöbbünknek így 50 körül nehéz a mozgás, a járás, bottal meg mindenféle segédeszközökkel tipegünk életünk ösvényén. Szereztünk érettségit vagy szakmunkás bizonyítványt, voltunk OKJ-s tanfolyamon, mert mi megpróbáltunk szembenézni a kihívásokkal, de nem mindig sikerült. Sokaknak közülünk volt lakása, aztán valahogy elveszett, és mi is elvesztünk a jogi útvesztőkben. Jártunk már mind bíróságra, alperesként vagy felperesként, próbáltuk bizonyítani igazunk, de rá kellett jönnünk, ebben az országban az erősebb kutya …

Rita egy közülünk, akinek nem jött be a rendszerváltás.

Rita egy közülünk, semmi extrával, lerokkanva, leszázalékolva, havi huszonhatezer forintos jövedelemből próbál túlélni, több-kevesebb sikerrel. Néha úgy érzi, be kellene fejezni, fáradt. Nem hibáztat senkit, nem érzi magát a rendszer áldozatának, csak vesztesnek. Egy negyvenkilós nő, túl az ötvenen, már nem akar harcolni, egy negyvenkilós nő két év hajléktalanszállón eltöltött múlttal, már bőven megtapasztalta az élet árnyékos oldalát.

Beszélgetünk, szavai nem panaszosak, története nem jajszó, de szavai reccsennek, mint a kiszáradt faág télen, amikor rálép az ember. Tények, szigorúan csak tények. Az albérletét már nem nagyon tudja fizetni, mert vagy eszik, vagy fizet. Szociális háló nincs, a segélyszervezetek, szociális munkások nem nagyon működnek, hajléktalanszállóra nem tud vissza menni, meg nem is akar, mert aki élt ott, az tudja, hogy mennyire durva, amikor a lét a tét – és Rita ezt megtapasztalta.

Rita sok mindent megtapasztalt, Rita tudja, hogyha nem fordulnak jobbra a dolgai, valószínűleg ez lesz az utolsó tele. Betegen nem fogja túlélni az utcát, tudja, készül rá, azt mondja, hogy csak egy pillanat, és túl van mindenen az ember.

Rita szinte senkinek nem hiányozna, de nekem már igen, mert én ismerem a történetét.

Segítsünk Ritának!

Szerző: L. Alex
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Sajtóügyi vétségek

Kérem, sok érdekes dolog történt tegnap, némelyek különösek, mások csodálatosak voltak, megint mások meglepőek, épp …