Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Lakatos Anikó: Egyszer robbanni fog

Lakatos Anikó: Egyszer robbanni fog

Minden, ami a fejekben megfordul, mint megoldás, az nem az. Az csak tüneti kezelés.

Ilyen a kerítés; a menekülttáborok a határ közelében; a zsák-tábor, amely csak Szerbia felé nyitott; ilyen a kvóta-rendszer; a több pénz juttatása a szír határral közös országokban lévő menekülttáborok ellátására. Ugye, azt senki nem veszi komolyan, hogy ott lehet élni, hogy ott le lehet élni egy egész életet. Se munka, se iskola.

over-populationAmi azt az elképzelést illeti, hogy a helyi háborús viszonyokat kellene megszüntetni, elvben szépen hangzik, de hogyan, kiket kellene segíteni?! Egy országon belül több politikai erő áll egymással szemben. És ott van még az ISIS is. Ez a beavatkozás nem jelentene mást, mint háborút.

Ki tegye meg? A NATO? Vagy legyen ENSZ döntés? Mi lesz annak a kimenetele? Jobb vagy még rosszabb lesz a mai helyzetnél? Nem lehet tudni.

Aztán ott van egy másik gondolat. A környező arab országok miért nem fogadnak be menekülteket?

Nem fűződik érdekük hozzá. Ez az egész nem szól másról, mint gazdasági érdekek harcáról. És természetesen ezen keresztül a politikai érdekekről. Mindenhol. Az egész Földön. És ez alól nem kivétel Európa sem, és benne az EU sem. Befogadunk – már aki – annyi menekültet, amennyit még képesek vagyunk a fogyatkozó munkaerő pótlására használni.

De köztudott, az egész világban a technológia fejlettségével egyre kevesebb munkaerő szükséges. A fiatalok 20-25 százaléka munka nélkül kezdi az életét. Persze, ezt is lehet ideig-óráig kezelni különféle szociális juttatásokkal, a határok átjárhatóságával, de idővel ez is ki fog fulladni. És nem is mindenki él ezzel a lehetőséggel.

Ha a megoldandó problémák feltornyosulnak, nem találunk jó, hosszú távon működő megoldásokat, a szélsőségek megerősödnek, amit aztán ki-ki a maga politikai/gazdasági érdekének megfelelően ki is használ, akár vallási köntösbe is burkolva. Egyszóval, csak az időt húzzuk, de jó megoldás nincs. Egyszer robbanni fog. Bármennyire is nem szeretnénk, fájni fog.

Szerző: Lakatos Anikó
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szijjártó megint beleszállt Ukrajnába

Ukrajnáról bebizonyosodott, hogy az egyik leginkább féltve őrzött európai értéket, a kisebbségek védelmére vonatkozó jogszabályt …