Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Lakógyűlés, avagy amikor a hegy felrobbant Békásmegyer fölött

Lakógyűlés, avagy amikor a hegy felrobbant Békásmegyer fölött

Csordultig telt a békási iskola tanterme hétfőn este, még a csilláron is lógtak. Meglepő,hogy közös üzenőplatform híján ilyen sokan értesültek a fórumról, amit a hegyi emberek rántottak össze.

Az ezüsthegyiek gyűltek egybe, hogy meghallgassák, mit javasol nekik egy ügyvéd. 120 bértelek van a területen, van, aki 50, mások 30 vagy 20 éve bérlik az önkormányzattól az ingatlant, amit most, úgy tűnik, elvesznek tőlük. Sokan kézhez kapták már a felszólítást is, hogy hordják el onnan az irhájukat, de úgy, hogy az utolsó szögig elbontják mindazt, ami a földdarabon van.

Előrebocsájtom, fogalmam sincs, hol az igazság. Ahhoz mindenkit meg kellett volna kérdezni, mert ahogy kitűnt, mindenki más helyzetben van. Akad, aki érvényes építési/fennmaradási engedéllyel rendelkezik a kis kő- vagy faházakra, s akadnak olyanok is, akik felépítményadót is fizettek. Van, aki áramot, vizet vagy utat szerkesztett a birtokához, de olyan telek is akad, ahol csak a légnyomás tartja össze a fatákolmányt. Egyesek életvitelszerűen ott élnek, mások hobbiteleknek használják. Van, akinek felmondták már a szerződését, és hiába próbálkoznak a bérleti díj befizetésével, már nem fogadják be tőlük a pénz, és van, aki még semmiféle értesítést nem kapott.

Egyetlen dolog érvényes mindannyiukra: fogalmuk sincs, mi lesz velük.

Egy ideje csak egy évre szól a szerződés, amelyet az önkormányzat megküld számukra, és szintén pár éve hirtelen eltűnt ebből a dokumentumból két pont, ami a kártalanításra és az elővásárlásra vonatkozik. Ettől függetlenül mindenki aláírta, mit is tehetett volna mást.

Az is kiderült, hogy ahány ember berohant érdeklődni a hivatalba, annyiféle választ kapott. Sokan már az ügyintéző neve hallatán is csak legyintettek.

Az is lehet, hogy támadható az álláspontjuk, mert az alapszerződésben tiltják az ott lakást, ettől függetlenül 50-30-20 évig békén hagyták őket.

Így aztán totális káosz van. Annál is inkább, mert a jogértő szerint pertársulásra ebben az esetben nincs mód. Meglehet, mindenkit külön beperel az önkormányzat, ha nem bont. Az ügyvéd szerint nem kéne hagyniuk magukat, ha minden kötél szakad, legalább a kártérítés jár.

Sokaknak december 31-én lejár a szerződése. Teljes a tanácstalanság.

És itt jön az, ami miatt mégis érdemes minderre odafigyelni.

Szvsz az önkormányzat azért van, hogy az embereknek jó legyen, és nem fordítva. Döntéseit úgy kellene meghoznia, hogy minden szinten figyelembe vegye az ott élők helyzetét. Nem ér évek alatt sunyin változtatgatni, hogy majd a fináléban már csak a trombitát kelljen megfújni. Nem ér nem tájékoztatni mindenre kiterjedően az embereket. Nem ér nem megmondani, merre megy az M0-ás nyomvonala és hol lesz véderdő vagy bármi. Nem ér fenyegetőzni és nem ér dezinformálni a hivatali dolgozók által. Még egyszer: az önkormányzat van az emberekért, és nem fordítva. Nem viselkedhet hűbérúrként, nem alkalmazhat aljas trükköket, nem teremthet átláthatatlan viszonyokat.

Mert ha ezt teszi, az ember fejében megfordul mindenféle. Például az, hogy lassan elfogynak az értékesíthető telkek Óbudán. Ez is lehet egyébként kerületi stratégia, csak akkor álljanak oda az emberek elé, és mondják el nekik, hogy srácok, ki fogjuk parcellázni az egészet, kell a lóvé. Vagy nem parcellázzuk ki, mert itt alagút/út/erdő lesz. Az a dokumentum, amelyet egyoldalúan lehet ide-oda módosítgatni, ahogy az egyik fél érdeke kívánja, és a másiknak semmiféle rálátása/beleszólása nincs, nem szerződés.

A paragrafusokkal sarokba szorítani javarészt idős embereket nem illik, bár pont ők azok, akiket ezzel nagyon meg lehet ijeszteni, annyira, hogy a jogsértés firtatása nélkül hagyják majd hátra mindazt, amit 20-30-50 év alatt felépítettek. Sőt, majd még saját kezűleg le is rombolják.

Ha lenézünk a hegyről, a békási panelek és az égig érő fák mögött a Dunát lehet sejteni. Azt a Dunát, amelynek a partján éppen most nőnek ki a földből a Garancsi-lakópark épületei. Árterületen. Hogy kitől kaptak erre építési engedélyt, máig sem tudni, de mint láthatjuk, szerződést/rendeletet errefelé nem nagy kunszt módosítani.

Ez nem sok jót jósol az ezüsthegyieknek.

Egyébként december 17-én, vasárnap a harmadik adventi gyertyát is meggyújtják a óbudai Fő téren: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő lesz a szikra csiholója. Biztos nem találtak egyetlen művészt, híres embert, más potentátot Óbudán, vagy csak a fideszes politikus ért rá. Szerintem ez sem túl elegáns húzás, de hát eleganciát számon kérni ezen a kurzuson legalább olyan lehetetlen vállalkozás, mint korrekt, kétoldalú viszonyt remélni egy önkormányzattól.

Boldog karácsonyt, Ezüsthegy…

 

 

Szerző: IMHO
Forrás: Huppa

Olvasta már?

POST IT: Két év alatt 118 millió forintot csorgattak át a POSZT vezetői a saját cégükbe

Nemrég hír volt, hogy három évre megújították a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) vezetésének mandátumát. …