Home / HÍR / Lázár Pakson tartott lakossági fórumot – vasárnap polgármester-választás

Lázár Pakson tartott lakossági fórumot – vasárnap polgármester-választás

Lázár János szerint az atomerőmű és a napenergia közelebb viheti Magyarországot ahhoz, hogy ne kelljen áramot vásárolnia külföldről, így garantálhatja az ország áramellátásának függetlenségét.

A miniszter a 2018-as országgyűlési választásra utalva többször kijelentette: nincs lefutott választás. “A legfontosabb feladatunk, hogy minden vidéki fiatal számára a helyben boldogulás lehetőségét meg tudjuk teremteni” – fogalmazott, hozzáfűzve, hogy az atomerőmű megadja a lehetőséget a fiatalok számára, hogy Pakson tudjanak maradni. Kijelentette azt is: a kormány kész arra, hogy a megyeszékhelyekhez hasonlóan külön megállapodást kössön a paksi önkormányzattal a városban tervezett fejlesztésekről.

Lázár János a Csengey Dénes Kulturális Központban jelenlévő mintegy háromszáz ember előtt a vasárnapi paksi időközi polgármester-választásra utalva támogatásáról biztosította a Fidesz-KDNP jelöltjét, a színpadon mellette ülő Szabó Péter alpolgármestert.

Kérdésre válaszolva elmondta: a jelenlegi paksi atomerőmű és a Paks II projekt között előmeneteli rendszert dolgoznak ki, “karrierhidat” építenek, minden atomerőmű-dolgozó tudni fogja, milyen munkakörben számítanak rá.

A fórumon Kanász Nagy Máté, az LMP szóvivője többek között azt kérdezte, hogy “miért nem kérdezték meg a magyar embereket az ország meghatározó beruházásáról”, illetve hogy “miért reklámozzák Paks II-t súlyos milliárdokkal”. Lázár az előbbi felvetésre úgy reagált: a magyar országgyűlés képviselői, köztük az LMP képviselői is részt vettek a Paks II-vel kapcsolatos szerződésekről szóló parlamenti vitákban, “az emberek képviselőiken keresztül döntöttek a beruházásról”. Az LMP azzal kampányolt 2014-ben, hogy ne épüljön atomerőmű. “Hányan szavaztak önökre? Ez volt a népszavazás” – jegyezte meg a miniszter.

Mittler István, az MVM Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója a második kérdésre közölte: a társaság reklámra és támogatásra tízmillió forintnál kevesebbet költött, tájékoztatásra tavaly körülbelül 80-90 millió forintot fordított.

Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter mások mellett arról számolt be, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak az MVM Zrt.-vel arról, hogy Pakson egy 20 megawattos és három másfél megawattos naperőmű épüljön. Az atomerőmű nem megújulóenergia-ellenes – jegyezte meg.

Fotó: Paks Press

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Cserpes Tamás: Ciperszky dilemmája

Leonard Ciperszky izgatottan várt Bobby Dinsdalre a „Little Bloody Hamster” nevű bárban. Leonard – akit …