Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Lemondott Kocsis Máté, időközi választás lesz Józsefvárosban

Lemondott Kocsis Máté, időközi választás lesz Józsefvárosban

A politikus az április 8-i választáson egyéniben parlamenti mandátumhoz jutott az általa vezetett VIII. kerületet is magában foglaló Budapest 6-os választókerületében, ezután pedig úgy döntött, beül a május 8-án megalakuló új parlamentbe – írja a ZOOM.

Az országgyűlési képviselői poszt azonban a törvény szerint összeférhetetlen a polgármesteri tisztséggel, így utóbbiról le kellett mondania. Ezt viszonylag csendben, április 17-i hatállyal meg is tette Kocsis. Lemondásával ugyanakkor közgyűlési tagsága is automatikusan megszűnt.

A törvény szerint a polgármesteri tisztség megszűnését követő 120 napon belül ki kell az időközi választást, vagyis a Kocsis utódjáról történő voksolások alighanem augusztus végén, vagy szeptemberben lesznek. Ugyanez fog történni az eddig Hajdu László által vezetett XV. kerületben is.

Előválasztással kell kiválasztani a legjobb és legesélyesebb polgármesterjelölteket a VIII. és a XV. kerületi időközi polgármesterválasztásra – tette közzé a budapesti MSZP. Az áprilisi parlamenti választás legfontosabb tanulsága – írják–, hogy a Fidesz csak a lehető legteljesebb ellenzéki összefogással győzhető le. Ez azt jelenti, hogy a demokratikus ellenzéknek minden választáson egyetlen jelöltet kell állítania a Fidesz jelöltjével szemben. (MTI/OS)

Fotó: MTI Archív

Szerző: Lengyel Tibor
Forrás: Zoom

Olvasta már?

Gruevszki-ügy, Brexit, Románia, Merkel – Nemzetközi sajtószemle

Frankfurter Allgemeine Zeitun: A tiszta jogi ügy A Gruevszki-ügyről továbbra is igen sok sajtóorgánum számol …