Home / HÍR / Lenin Hódmezővásárhelyen

Lenin Hódmezővásárhelyen

A Lenin-kultuszt és annak képzőművészeti ábrázolását bemutató tárlat nyílik az Emlékpont és a Kogart Alapítvány szervezésében pénteken Hódmezővásárhelyen.

Fertőszögi Péter kurátor az MTI-nek elmondta, a kiállítás célja megismertetni az érdeklődőkkel a Lenin-kultusz kialakulását az 1910-es, 20-as évektől Oroszországban, majd a Szovjetunióban, megjelenését Magyarországon az 50-es években, majd popularizálódást a rendszerváltozást követően.

A hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum Lázár János és a város képviselőtestülete kezdeményezésére jött létre 2006-ban: Magyarország, azon belül pedig Hódmezővásárhely történetének a kommunista diktatúra alatti évtizedeit dolgozza fel.

A 2019 február végéig látogatható tárlat időutazás lesz mindazoknak, akik már éltek 1990 előtt, és tanító célzatú kiállítás a 35 évnél fiatalabbaknak, akik nem is ismerik azt az időszakot. Ez utóbbit segítik az egyes alkotásokhoz kapcsolódó magyarázatok, melyek részletesen bemutatják a korszakot és az olyan rá jellemző fogalmakat mint például az ideológiai harc – közölte a művészettörténész. Az Emlékpont időszaki kiállítóterében láthatók az államszocializmus évtizedeinek hazai Lenin-ábrázolásai a közismert szovjet reprodukcióktól, a magyar művészek alkotásain keresztül egészen az ikonikussá vált vásárhelyi “trónoló” Leninig.

Lenin mint Darth Maul

A tárlat fontos darabjai Udvardy Csaba sebészorvos Lenin-szobor átiratai. Az alkotó elsősorban azokat a kisméretű Lenin-szobrokat alakítja át, amelyek a szocializmus idején minden pártirodában ott voltak. A kisplasztikák humoros átalakításaival reflektál a szocializmus korának valamilyen fontos jelenségére, úgy mesél a korról, annak ideológiájáról, butaságairól, az esetlenségeket kifigurázva, hogy közben tanít is – tudatta a kurátor, hangsúlyozva, a művek – sokszor nyelvi játékot rejtő – címükkel alkotnak egységet.Udvardy Csaba művei tökéletesen illeszkednek az 1960-as években Amerikában indult popkultúra törekvéseihez – például Andy Warhol alkotásaihoz -, melyek már a szocializmus idején devalválták a Lenin-kultuszt – fogalmazott a művészettörténész.

Fotó – és még több fotó – innen

Szerző: Huppa, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Gruevszki-ügy, Brexit, Románia, Merkel – Nemzetközi sajtószemle

Frankfurter Allgemeine Zeitun: A tiszta jogi ügy A Gruevszki-ügyről továbbra is igen sok sajtóorgánum számol …