Home / HÍR / Macedóniában egyelőre a baloldal vezet

Macedóniában egyelőre a baloldal vezet

A több mint kétéves kormányválság hatására kiábrándult a jobboldali politikából Macedónia, ezt bizonyítja a baloldal győzelme az önkormányzati választások első fordulóján – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa, Balkán-szakértő hétfőn a köztévében.

Ördögh Tibor szerint nem annyira a helyi ügyek domináltak a vasárnapi helyhatósági szavazáson, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) például azzal kampányolt, hogy a voksolás véleménynyilvánítás lesz a négy és fél hónapja kormányzó Macedóniai Szociáldemokrata Szövetségről (SDSM). Az előzetes eredmények szerint az előző önkormányzati választáshoz képest átrajzolódott a politikai térkép és megfordultak az arányok – tette hozzá a szakértő.

Az állampolgárok támogatják a Nyugat-barát kormány törekvéseit

A szavazatok 96,64 százalékának feldolgozása alapján a 81 önkormányzat közül 50-ben az SDSM jelöltje vezet, míg a legnagyobb ellenzéki pártnak, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) jelöltjei az önkormányzatok közül csupán 9-ben tudtak több szavazatot szerezni a többi jelöltnél. Az SDSM mellett a voksolás másik nagy nyertese a legnagyobb albán nemzetiségi párt, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI), amely 13 helyen szerezte meg a vezetést. Ez azt is jelenti, hogy a VMRO-DPMNE-nek, amely eddig 56 települést vezetett, jelentősen csökkent a támogatottsága helyi szinten. Ugyanez volt tapasztalható a decemberi előrehozott parlamenti választásokon, amikor a jobboldal nem tudott kormányt alakítani. Nikola Gruevszki volt kormányfő, a VMRO-DPMNE elnöke a kampányban többször elmondta: a választás arra mutathat rá, mennyire támogatja a lakosság a négy és fél hónapja hivatalban lévő balközép kormányt, és amennyiben az derül ki, hogy az SDSM-nek nincs kellő támogatottsága, újabb előrehozott választást kell tartani. Az előzetes eredmények beérkezését követően közölte: a voksolás nem volt szabad és tiszta, számos rendellenesség történt, az állampolgárokat megfélemlítették. Hozzátette: pártja panaszt tesz a választási bizottságnál a tapasztalt szabálytalanságok miatt. A VMRO-DPMNE-n belül az utóbbi időben többen is felvetették, hogy Gruevszkinek le kellene mondania a pártelnöki tisztségről, ugyanis vezetésével meggyengült a jobboldal. A lemondás lehetőségére utalhatott maga az elnök is, amikor úgy fogalmazott: a rossz eredmények miatti felelősség legnagyobb részét a vezetőnek kell vállalnia. Zoran Zaev kormányfő az előzetes eredmények megérkezése után kijelentette: az állampolgárok támogatják a Nyugat-barát kormány törekvéseit, és azt szeretnék, ha mihamarabb előrelépés történne az euroatlanti integrációban. A kampányban aláhúzta: a szociáldemokraták vezetésével Macedónia lesz a NATO harmincadik tagországa, és megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások Brüsszellel. Az albán nemzetiségi pártok az önkormányzatok körülbelül egyharmadát vezették eddig is, és az előzetes eredmények alapján meg tudták tartani önkormányzati pozícióikat. A kétmilliós Macedónia lakosságának mintegy egyharmada albán nemzetiségű, és a kormánykoalícióban is két albán kisebbségi párt van. A részvétel majdnem 60 százalékos volt.

Fotó innen

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Fábián András: Kezdeményezések hálójában

Mint ahogyan azt már korábban megállapítottuk, a nyár elmúltával beköszöntött a tüntetések szezonja. A tüntetésnek …