Home / HÍR / Magyar fegyverek az Iszlám Államnál?

Magyar fegyverek az Iszlám Államnál?

Egy tudományos kutatás 2017-es jelentéséből derült ki, hogy az Iszlám Állam harcosainál Irakban és Szíriában összesen 132 magyar gyártású fegyvert találtak. Az LMP azonnali magyarázatot vár a Honvédelmi Minisztériumtól: előfordulhat-e, hogy a minisztérium által eladott csaknem harmincezer gépkarabély egy része jutott az ISIS kezébe. A párt megnyugtató válasz hiányában vizsgálóbizottság felállítását fogja kezdeményezni.

A Conflict Armament Research 2017-es, “Az Iszlám Állam fegyverei” című jelentéséből derült ki, hogy az Iszlám Állam harcosainál Irakban és Szíriában összesen 132 magyar gyártású fegyvert találtak. Az LMP azonnali magyarázatot vár a honvédelmi minisztériumtól (HM) az alábbi kérdésekben: hogyan kerülhettek magyar gyártású AK-63 gépkarabélyok az ISIS harcosaihoz; van-e köze a jelentésben említett gépkarabélyoknak a HM által 2013-ban eladott 28.586 db AK-63-hoz, vagy ahhoz az 1414 db AK-63-hoz, amelyeket 2014-ben mindössze 4500 Ft/db áron adtak el egy cégnek; rendelkezik-e a HM olyan nyomon követő rendszerrel, amely nem csupán papírokkal fedezi a döntéshozókat, de garantálni is tudja, hogy az eladott honvédségi használt fegyverek nem kerültek szélsőséges vagy terrorista szervezetekhez; továbbá azt is kérdezik,  mit tud az ügyről a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat.

Amennyiben a HM képtelen érdemi és megnyugtató választ adni az LMP írásbeli kérdéseire, az LMP vizsgálóbizottságot kezdeményez a honvédség hadrendből kivont fegyverei eddigi értékesítéseinek vizsgálatára. Emellett elvárják, hogy az illetékes szervek azonnal kezdeményezzenek vizsgálatot a HM-től vásárló cégek ellen, arról, hová kerületek a megvásárolt fegyverek.

Továbbá javasolják olyan ellenőrző testület kell létrehozását – a 2018-as kormányváltást követően –, amely hatékonyan tudja nyomon követni az eladásra kerülő fegyverek hatástalanítását.

Az irakiak voltak!

Horváth József biztonságpolitikai szakértő a köztévében azt mondta, a médiában úgy tálalják, mintha ez valami “szörnyűséges dolog lenne”, és hatalmas mennyiségről lenne szó, de 132 fegyvert találtak, amiből 111 olyan Kalasnyikov, amit a rendszerváltás előtti FÉG (Fegyver- és Gépgyár) gyártott. A szakértő közölte, a talált fegyverek legális, szervezett rendszerben kerülhettek a térségbe. Magyarország a NATO tagjaként több hullámban adott át fegyvereket elfekvő készletéből, kapott például az újjáalakuló iraki hadsereg is. Később, az Iszlám Állam támadásai után az iraki hadsereg katonái ezeket a fegyvereket eladhatták, eldobálhatták, de lehettek, akik fegyvereikkel átálltak a terrorszervezethez (MTI).

A fotó illusztráció

Szerző: Huppa.hu, MTI, MTI OS
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Rezeda: Festett föld

Magyar Nemköztársaságunk Karmacs nevű településén, vagy annak határában – ahogyan képünk is bizonyság reá – …