Home / HÍR / Magyar orvosok segítenek a rohingyákon

Magyar orvosok segítenek a rohingyákon

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány immáron harmadszor segít helyben a délkelet-bangladesi Cox’s Bazarba menekült mianmari kisebbségnek, hogy a rászorulók orvosi ellátást kaphassanak.

Az elmúlt hónapokban volt olyan időszak, amikor naponta 15 000 rohingya érkezett Dél-Bangladesbe. A népcsoport populációja körülbelül 1,5-2,5 millióra tehető; Cox’s Bazarba friss becslések szerint eddig 1,3 millióan(!) menekültek.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány alapítója, dr. Pataki Gergely plasztikai és égési sebész rendszeresen szervez szakorvosi missziókat Bangladesbe, melyek során két hét alatt átlagosan 70-80 műtétet végeznek sérült vagy fejlődési rendellenességgel született pácienseken, akiknek a gyógyulásra esélyük sem lenne.

A helyi orvosok továbbképzésére is kiterjedő segítségnyújtás részeként az Alapítvány a rohingya menekültválságról értesülve 2015-ben a dél-bangladesi táborokba vitt segélyt, majd 2017. év végén 1000 liter pasztőrözött tejet juttatott el az éhínség küszöbén álló, szülőföldjükről üldözés és brutális bánásmód miatt tömegesen útnak indulók számára, most pedig orvosi eszközöket és kötszereket is biztosít.

2018. július 8. és 22. között a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány és a Magyar Református Szeretetszolgálat tizenegy fős orvoscsapata teljesít közösen szolgálatot a bajbajutottak szakszerű ellátására, hogy ezek az emberek egészségesen folytathassák életüket. Igen, ők voltak azok, akik a bangladesi sziámi ikreket szétválasztották.

 

Szerző: Huppa, MTI, OS
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szele Tamás: Hacsek, a taxis

– Jó napot, Hacsek, hol járt, hogy már hetek óta nem láttam, hála Istennek? – …