Home / HÍR / Magyarország átlépte a “a hűség minden vörös vonalát”

Magyarország átlépte a “a hűség minden vörös vonalát”

Az EUObserver brüsszeli hírportál arról számolt be, hogy az Európai Néppárton (EPP) belül felháborodást keltett a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának minapi sajtóközleménye, amelyben élesen tiltakoztak a lengyelországi helyzetről elfogadott EP-határozat ellen.

Az EP a néppárti, szociáldemokrata, liberális, zöldpárti és radikális baloldali frakciók javaslatára szerdán kezdeményezte az uniós alapszerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindításának előkészítését Lengyelországgal szemben. A magyar kormánypárti képviselők a határozat ellen szavaztak, és közleményt adtak ki, amelyben elfogadhatatlannak nevezték, hogy “Brüsszel nyomást gyakoroljon szuverén tagállamokra”, valamint azt állították, hogy Varsót határozott bevándorlásellenes álláspontja miatt büntetik. A híroldal azonban rámutatott: az elfogadott határozat a lengyel jogállamisági helyzettel kapcsolatban fogalmazott meg aggályokat, s nem érintette a migráció ügyét.

Pedro Lopez de Pablo néppárti szóvivő az EUObservernek megerősítette, hogy vita robbant ki a konzervatív erőket összefogó pártcsaládon belül a kommüniké nyomán, amely “sokaknak egyáltalán nem tetszett”. “Mindenki tisztában volt vele, hogy a határozat ellen fognak szavazni, azonban más kérdés, hogy az ügyet a nyilvánosság elé viszik” – mondta. A szóvivő elmondta ugyanakkor, hogy a Fideszt is a soraiban tudó EPP nem tervez szankciókat, “nem kezdhetik ugyanis cenzúrázni a sajtóközleményeket”.

Az uniós ügyekkel foglalkozó portál arról számolt be, hogy Janusz Lewandowski lengyel néppárti képviselő “dühös” volt a frakcióülésen, és kiemelte, számítottak rá, hogy a magyar delegáció a határozat ellen fog szavazni, mert “az igazságügyi rendszerrel és a civil társadalommal kapcsolatos lengyelországi fejlemények hasonlók ahhoz, mint ami Magyarországon történik”.

“Ahelyett, hogy csendben maradtak volna, közleményt adnak ki, átlépve a hűség minden vörös vonalát” – közölte Lewandowski névtelenséget kérő források szerint.

Frank Engel luxemburgi képviselő pedig azon véleményének adott hangot, hogy a közlemény “sértés a lengyelek és a frakció tagjai számára egyaránt”.

Fotó és forrás

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

POST IT: Két év alatt 118 millió forintot csorgattak át a POSZT vezetői a saját cégükbe

Nemrég hír volt, hogy három évre megújították a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) vezetésének mandátumát. …