Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Magyarország is szembemegy Netanjahuval

Magyarország is szembemegy Netanjahuval

Egységes álláspontot képviseltek az uniós tagországok külügyminiszterei Brüsszelben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel szemben Jeruzsálem státusának kérdésében – írja a Népszava.

Lényegében a közös uniós álláspont mellett tette le a garast Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, aki az ülés után magyar újságíróknak azt mondta: a vitában elhangzott érvek senkit nem leptek meg, minden hozzászóló a nyilvánosság előtt ismertetett álláspontját hangsúlyozta. Felszólalásában a magyar tárcavezető ugyanakkor sürgette, hogy minél előbb hívják össze az EU-Izrael Társulási Tanács ülését, amelyre — mindenekelőtt a megszállt területeken tanúsított izraeli magatartás miatt — 2012 óta nem került sor.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Európát bírálta közleményében amiatt, hogy elítélte Donald Trump amerikai elnököt Jeruzsálem izraeli fővárosi státuszának elismeréséért, de nem hallatta a hangját amiatt, hogy Izraelt rakétatámadások érték, amelyeket a palesztinok lakta Gázai övezetből indítottak. A katonai rádió beszámolója szerint a miniszterelnök ezt a Ben Gurion repülőtéren, párizsi és brüsszeli tárgyalásaira tartva nyilatkozta. “Hallom, hogy elítélik Trumpot, de nem a rakétatámadásokat. Nem fogadom el ezt a képmutatást, felemelt fejjel képviselem Izraelt”– mondta Netanjahu, aki szerint Európa kettős mércével mér, ami elfogadhatatlan.

Benjamin Netanjahu azt kérte EU-s tárgyalópartnereitől, hogy vegyék figyelembe a realitásokat, és az Egyesült Államok elnökéhez hasonlóan, ismerjék el Jeruzsálemet Izrael fővárosának. “A béke alapja a realitások belátása” — mondta az érkezésekor tett sajtónyilatkozatában. Az uniós országok külügyi vezetői szerint viszont az amerikai döntés éppenséggel az erőszak fellángolásához és a muszlim radikális erők térnyeréséhez vezethet a Közel-Keleten. A Népszava által megkérdezett tanácsi források szerint a vitában a tagállamok képviselői kemény kérdéseket szegeztek az izraeli kormányfőnek, aki a tárgyalópartnereihez hasonló határozottsággal válaszolt.

Az ülés légköre mindazonáltal jó hangulatú volt — állították.

Fotó: Szijjártó Péter az EU külügyminiszteri ülésén Nikosz Kociasz görög külügyminiszterrel

Szerző: Népszava
Forrás: Népszava Online

Olvasta már?

Szele Tamás: Az igazság halála

Kérem, reggel kinyitottam a csapot, egy Orbán Flóra jött ki belőle, kinyitottam a konyhaablakot, ott …