Home / HÍR / Mai szijjártók

Mai szijjártók

A külügyminiszter a nagykövetségek, főkonzulátusok vezetői előtt tartott beszédet hétfőn, Budapesten. valamint a köztévében és a közrádióban.

Arról beszélt, hogy a biztonságpolitikai kihívás Európában fokozódni fog, a bevándorlás kérdése pedig egy éles megosztó vonal marad a tagállamok között. Arra kérte a jelenlévőket, hogy ne engedjék magukat eltéríteni attól az állásponttól, hogy Európa biztonsági helyzetén igenis lehet javítani, helyre lehet állítani azt. Ehhez más európai politikát kell folytatni, az EU vezetőinek azért kellene összeülniük, hogy ezeket a kérdéseket megoldják és nem azért, hogy egyes tagállamokat “kipécézzenek” – fogalmazta meg Szijjártó Péter.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy több európai országban választások lesznek.  Jól látszanak azok a törekvések, amelyek Magyarországot is igyekeznek belevonni a kampányba, ezért észnél kell lenni, a kijelentéseket a maguk súlyánál kell kezelni, és mindig meg kell védeni Magyarországot – jelentette ki, hozzátéve: nem szabad engedni, hogy az országot méltatlanul, érdemtelenül, sokszor gyalázatos módon bírálják belpolitikai okok miatt.

Szijjártó a köztévében

Van egy bevándorláspárti holland kormány, amelynek az álláspontját képviseli a bevándorláspárti holland nagykövet, és van egy biztonságpárti magyar kormány, amely világossá tette, hogy nem enged be illegális bevándorlókat a saját területére, és nem szeretné, ha illegális bevándorlók árasztanák el Európát – mondta a külügyi tárca vezetője az M1 egyik hétfői adásában.

Szijjártó Péter szerint a spanyolországi, franciaországi, németországi, belgiumi és nagy-britanniai merényletek után nem lehet a terrorról távoli veszélyként beszélni. Ezeknek a támadásoknak közük volt a bevándorláshoz, hiszen “vagy illegális bevándorlók követték el vagy korábbi bevándorló családok leszármazottjai” – tette hozzá a miniszter. Beszélt arról is, a magyar kormány nem fogadja el, hogy autós merényletek, ahogy a miniszter fogalmazott,

“azok, úgy vannak, mi azt szeretnénk, ha nem lennének”.

Gajus Scheltema távozó budapesti holland nagykövet egy lapinterjúban beszélt arról, hogy “ha a veszély távol van tőlünk, jóval nagyobbnak tűnik”, és arra a riporteri felvetésre, hogy a barcelonai támadás is azt jelzi, a veszély nincs olyan messze, azt válaszolta: “autósmerénylet bárhol történhet”. A nagykövet az interjúban azt is állította: a szélsőséges iszlamisták “ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány”. Szijjártó Péter az utóbbi állítás miatt konzultációra hazarendelte Magyarország hollandiai nagykövetét, a miniszter szerint ugyanis elfogadhatatlan, hogy egy nagykövet egyenlőségjelet tesz a terroristák és Magyarország, a magyar kormány közé. Szijjártó Pnagyra értékeli, hogy a holland külügyminiszter már pénteken felhívta, és elhatárolódott Gajus Scheltema terrorizmussal kapcsolatos mondatától. A külgazdasági és külügyminiszter leszögezte: nem akarja élezni a két ország konfliktusát, hétfőn konzultál a hazarendelt nagykövettel, és ezután döntenek a következő lépésről.

Szijjártó a közrádióban

Angela Merkel német kancellár a Welt am Sonntag című német lapban vasárnap azt nyilatkozta, Magyarország 2015-ben megtévesztette a bevándorlókat, akik ezért indultak gyalog Ausztria és Németország felé. A külügyminiszter ezzel kapcsolatban kifejtette: “Magyarországon soha senki nem tévesztette meg az illegális bevándorlókat”. Szerinte Magyarország mindig azt az álláspontot képviselte, hogy az európai szabályokat be kell tartani, illegálisan nem lehet bejönni az Európai Unió területére, és, ha valaki menekültkérelmet ad be, akkor az adott uniós tagállam területén belül kell megvárnia az eljárás végét. “Azok után azonban, hogy Németországban elhangzottak azok a nyilatkozatok, hogy, ha valaki Szíriából jön, és akármilyen úton is, de eljut Németországba, a szükséges menekültjogi eljárásokat Németországban le fogják folytatni, ezután mindenfajta együttműködési lehetőség megszűnt az ideérkező illegális bevándorlókkal, ők Németországba akartak menni. Tehát sajnos ez egy összetett probléma volt 2015-ben” – zárta válaszát Szijjártó Péter.

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Gruevszki-ügy, Brexit, Románia, Merkel – Nemzetközi sajtószemle

Frankfurter Allgemeine Zeitun: A tiszta jogi ügy A Gruevszki-ügyről továbbra is igen sok sajtóorgánum számol …