Home / HÍR / Meghalt Makk Károly

Meghalt Makk Károly

Életének 92. évében szerdán elhunyt Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező, a magyar mozgókép mestere, a nemzet művésze – tudatta az MTI-vel a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, amelynek az elnöke volt. 92 évet élt.

Pályája 1946-ban kezdődött, a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakos hallgatója volt. A Valahol Európában című Radványi-filmben ügyelő volt, 1954-ben készíthette el első játékfilmjét, a Liliomfit, amelyben Krencsey Marianne, Dajka Margit, Pécsi Sándor, Darvas Iván, Soós Imre, Tompa Sándor, Ruttkai Éva, Garas Dezső játszották a  főbb szerepeket.

“Ma is őrzöm valahol az akkori személyzeti politikának e gyöngyszemét, ami így szól: „Apja Makk Kálmán, kulák, mozitulajdonos. Cselédjeit ütötte-verte, a fia sem lehet nála jobb. Filmrendező nem lehet. Váciné.” Az aláírás alatt még a napot, órát is megnevezte, amikor szülővárosomban, Berettyóújfaluban „megtudta” ezt a hamis hírt. Tévedett, filmrendező lett.” – nyilatkozta egy interjúban.

Pályája során mintegy 50 filmet készített, köztük olyan remekműveket, mint a A 9-es kórterem, a Ház a sziklák alatt, a Szerelem, a Macskajáték vagy az Egymásra nézve.

Számos elismerése mellett 1973-ban kapott Kossuth-díjat, Budapest díszpolgára és 2014 óta  a Nemzet Művésze volt.

A Fővárosi Önkormányzat saját halottjának tekinti Makk Károlyt.

Tisztelettel búcsúzunk tőle!

 

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Nobel Palpatine-nak

Sokan vannak utóbbi időben elragadtatva Trump elnök „csodálatos teljesítményétől”, mellyel „egy csapásra megoldotta a koreai …