Home / HÍR / Meghalt Stephen Hawking

Meghalt Stephen Hawking

Meghalt Stephen Hawking világhírű brit elméleti fizikus. A 76 éves tudós halálhírét szerdára virradóra közölte családja.

20 – fontos vagy érdekes –dolog, amit tudni kell róla

 1. Amiotrófiás laterálszklerózisban, vagyis ALS-ben szenvedett. Amikor a hatvanas években diagnosztizálták a betegségét, azt mondták, két és fél éven belül meg fog halni.
 2. A 80-as években már csak jószerivel az egyik ujját, szemét és fejét tudta némileg mozgatni, ezért speciális motoros kerekesszékbe kényszerült. Hawking írásra az egy kapcsolóval működtethető „Living Center” elnevezésű kommunikációs programot használt, a beszédet pedig egy beszédszintetizátorral oldotta meg.
 3. Osztálytársaitól az „Einstein” becenevet kapta, azonban akadtak problémái az intézményes oktatással, de volt, aki meg volt győződve róla, hogy semmire se viszi az életben.
 4. Summa cum laude minősítéssel fizikából graduált.
 5. A Cambridge-i Egyetemen szerezte meg a doktori fokozatát.
 6. 1974-ben egy tanulmányában feltételezte, hogy a kvantummechanika szabályai szerint a fekete lyukak hőt bocsátanak ki. Ezt „Hawking-sugárzásnak” nevezték el.
 7. Megkapta az Albert Einstein-díjat.
 8. Az idő rövid történetét (A Brief History of Time), amely laikusok számára magyarázza el a téridő elméletét, 1982-ben kezdte el írni. Az 1988-ban megjelenő könyv kiemelkedő sikert ért el. Négy évig volt a londoni Sunday Times best-seller listájának élmezőnyében.
 9. 2004-ben egy dublini konferencián, mások kutatási eredményének hatására visszavonta a fekete lyukakról szóló – a kvantummechanika szabályainak ellentmondó – azon nézetét, miszerint az anyag elvész benne.
 10. A „The Grand Design”-ban kifejti, hogy Isten nem teremthette a világot.
 11. Kivitelezhetetlennek tartotta az időutazást.
 12. Szerinte túl sebezhető az emberiség, ha csak egyetlen bolygón él.
 13. Szerepelt többször a Simpson család és Futurama animációs rajzfilmsorozatokban.
 14. A Star Trek: Az új nemzedék egyik epizódjában saját magát játszotta el.
 15. Az 1993-ban megjelent The Division Bell c. Pink Floyd-album egyik számában, a „Keep Talking”-ban szerepel Hawking hangja, vagyis addigra védjegyévé vált beszédszintetizátora.
 16. A 2007-es The 11th Hour című filmben szerepel, melyben a globális felmelegedési válságról beszél.
 17. Viaszszobrát a londoni Madame Tussaud panoptikumban állították ki.
 18. Iain Heath elkészítette LEGO-másolatát, ami népszerű lett az internetes képmegosztó oldalakon.
 19. 2012-ben az „Agymenők” vígjátéksorozat 5. szezonjának 21. epizódjában – aminek történetét őrá építették – volt egy rövid jelenete. Novemberben pedig a sorozat 6. szezonjának 6. részében szerepelt a beszédszintetizátoros hangja.
 20. 2015 januárjában mutatták be A mindenség elmélete című életrajzi filmet, melyben Eddie Redmayne személyesíti meg a híres fizikust.

Forrás: Wikipédia

 

 

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Valójában nem hisszük el, hogy Szijjártó ezt komolyan is gondolja

Szijjártó pénteken Münchenben, a magyar főkonzulátus új épületének avató ünnepségén mondott beszédet. Többek között ezt …