Home / VÉLEMÉNY / Megint verik a négereket

Megint verik a négereket

A baloldal véleményformálóit a realitások ritkán akadályozzák meg abban, hogy tovább higgyenek egy tökéletesen kidolgozott fikcióban. Egész életpályák, politikai, akadémiai és média-egzisztenciák múlnak azon, hogy a világ úgy maradjon, ahogy 1968-ban hagytuk.

“Amerikát nem azért alapították, hogy mindenkinek jó legyen. Amerikát azért alapították, hogy mindannyian azt csináljunk, amit akarunk. Hogyan segíthet ebben a kormány? Általában sehogy, és nincs is hozzá semmi köze.” (P. J. O’ Rourke)

Nagy a felhördülés, gyalázatos igazságtalanság történt: Amerika visszazuhant a sötét, rasszista múltba. Nagy az öröm: történelmi jelentőségű igazságtétel történt, Amerika végre a haladás útjára lépett. Mindkét döntést a Legfelsőbb Bíróság hozta, egy nap különbséggel, mindkettőt 5:4 arányban. Van itt bármi látnivaló, vagy menjünk tovább, ne csoportosuljunk?

Az első döntés eredményeként az Ab-ként is működő testület megszüntette a szavazati jogról szóló törvény (Voting Rights Act) azon pozitív diszkriminációs passzusát, amely 1965 óta megakadályozza kilenc, főként déli állam, illetve hét további megye számára, hogy manipulatív technikákkal (írás- és olvasástesztek, gerrymandering) távol tartsák a feketéket a választásoktól. A másik döntéssel pedig a bíróság alkotmányellenesnek nevezte az – ironikus módon Bill Clinton nevével fémjelzett – házasság védelméről szóló törvényt (DOMA), az államok szintjén zöld utat adva a melegek házasságának.

Hogyan lehetséges, hogy mindezt egyazon testület hozta össze? Ez bizony csak úgy lesz érthető, ha az ember leveszi a baloldali-rózsaszín szemüveget, elfelejti a ballib kommentátorok kényszeres értelmezési kliséit, és észreveszi, hogy a bírók, élükön a Reagan elnök által 1988-ban kinevezett Anthony Kennedyvel, nem egyes társadalmi csoportoknak akarnak kedvezni vagy ártani, hanem a világ legszabadabb alkotmányos-demokratikus rendszerének alapjait próbálják megőrizni a jövő számára.

FOLYTATÁS ITT

Szerző: Seres László
Forrás: HVG.hu

Olvasta már?

Szele Tamás: Süsü, a tilalmas

Hát kérem, nincsenek jó híreim. Amitől féltünk, bekövetkezni látszik: az online világ egyre jobban fog …