Home / VÉLEMÉNY / Mégis, mit vártunk?

Mégis, mit vártunk?

Igen, az én színházeszményem is az, amikor a színpadon élesre van vasalva a kalocsai mintás abrosz, és csak a lakkozott kanászbotokból látni, hogy ez a parasztság – kell még hozzá sok vászoning meg bő gatya, meg rakott szoknya.

Az a baj, hogy kezembe került Csáki Judit könyve, az, Alföldi színháza – öt nemzeti év. Az a baj, hogy minél többet olvastam, annál inkább kr..váztam, meg hétsz..ségeltem, meg bahassz…tokmegeltem, meg hánytam. Sugárban. Az a baj, hogy einstand van. Ócska, hazug, végtelenül paraszt, kisstílű dorbézolás, az van, hogy bejött egy részeg paraszt a szalonba, azt mondta, hogy ez egy buzikocsma, meg nem nemzeti, aztán  mindenkit kihívott a hóra, pedig ezt úgy mondta, hogy már eleve, előre megígérték neki, hogy az övé lesz. Mármint ez a fertő, nemzetietlen buzikocsma. De  kint, a havon már nem jelent meg….

Már nem kellett, mert addigra már elmondták a kitartói, hogy ez nem politikai, hanem szakmai döntés. Úgy, hogy ezt ő már régen tudta, már pályáztatás előtt is, tehát könnyen pofázhatott. Úgy, hogy a csicskái bírálták el a pályázati anyagát, úgy, hogy a csicskája lehetett miniszteri biztos ott, ahol soha semmi keresnivalója nem lehetett volna egyébként, neki sem és a csicskájának sem. De pont ezért kellett a nyalonc, az ő személyes, államilag kinevezett Hendrik Höfgenje, mert az még neki és a miniszter úrnak, sőt L.Simon exállamtitkár úrnak is kínos lett volna. Sőt védhetetlen, sőt, szar.

Pedig a könyv nem erről szól… Ez a könyv, Csáki Judit könyve színdarabokról, színészekről, évadokról szól. Sőt, nem is Alföldiről szól. Ez a könyv társulatról szól, értékekről szól, arról szól, hogy miként lehet tizenévesekkel megszerettetni a Bánk Bánt, arról szól, hogy mennyire nem unalmas a Csongor és Tünde, ha értő kezekbe kerül, arról szól, hogy milyenek vagyunk, mi mind magyarok, határon innen és túl – Vadászjelenetek Alsó-Bajorországban, Egyszer élünk, Magyar ünnep-, arról szól, hogy milyen hitvány, prosztó barmok vagyunk, arról szól, hogy Hendrik Höfgenek vagyunk…, és arról is szól, hogy egyre kiszolgáltatottabb Hamletek vagyunk az egyre ocsmányabb Claudiussal szemben.

FOLYTATÁS

 

Szerző: Buchlovics Péter
Forrás: Parameter

Olvasta már?

Ille István: Ezek maguktól ilyen hülyék?

„A Fidesz parlamenti frakciója az ügyészséghez fordul Demeter Márta országgyűlési képviselő ügye miatt, mondván, nem …