Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Megöltek egy máltai oknyomozó újságírónőt

Megöltek egy máltai oknyomozó újságírónőt

Meggyilkoltak egy népszerű újságírónőt hétfőn Máltán – számolt be az esetről többek között a Napi.hu.

Az oknyomozó újságírónővel – aki korábban korrupcióval vádolta Joseph Muscat kormányfőt és feleségét – célzott merényletben végeztek a szigetállam északi részén, Bidnija kisváros közelében. Sajtójelentések szerint az autó azt követően repült a levegőbe, hogy az újságírónő beindította a járművet.

Az 53 éves Daphne Caruana Galiziát az autójába rejtett pokolgéppel gyilkolták meg – közölte a máltai kormányfő, elismerve, hogy az újságírónő – egyben népszerű internetes blogger – több alkalommal bírálta őt.

Az TVM közszolgálati televíziós csatorna szerint Galizia két hete fordult a hatóságokhoz olyan bejelentéssel, hogy gyilkossági fenyegetéseket kapott.

Galizia egyik nagy port kavart írásában arról cikkezett, hogy a 2016 áprilisában kirobbant offshore-botrány alapjául szolgáló Panama-iratokban megneveztek egy olyan céget is, amely a miniszterelnök felesége tulajdonában áll, s a gyanú szerint titkos számlákon kenőpénzeket rejtett el. Muscat és felesége is hazugságnak nevezte az állításokat. Mindemellett a máltai kormányt már a cikket megelőzően is elérte a botrány. A napvilágra került dokumentumok szerint Konrad Mizzi energiaügyi miniszter és Keith Schembri, Muscat kabinetfőnöke is saját titkos cégekkel rendelkezett Panamában.

Az újságírónő cikkei nyomán az offshore-botrányba keveredett kormányfő júniusban előrehozott választásokra kényszerült, a választásokon a történtek ellenére a miniszterelnök pártja, a Máltai Munkáspárt győzött.

Veréssel félemlítik meg az oknyomozó újságírókat Koszovóban

Szíriában drasztikusan emelkedett a megölt újságírók száma

Száztizenöt újságíró vesztette életét munkavégzés közben tavaly

Szerző: Napi.hu
Forrás: napi.hu

Olvasta már?

Fábián András: Kezdeményezések hálójában

Mint ahogyan azt már korábban megállapítottuk, a nyár elmúltával beköszöntött a tüntetések szezonja. A tüntetésnek …