Home / HÍR / Megvan a személyi adatokról rendelkező orosz törvény első áldozata

Megvan a személyi adatokról rendelkező orosz törvény első áldozata

Helybenhagyta a moszkvai városi bíróság egy kerületi bíróságnak azt a döntését, hogy az adattárolásra vonatkozó törvény megsértése miatt blokkolni kell Oroszországban a szakmai kapcsolatok ápolására szakosodott LinkedIn online üzleti közösségi hálózat működését. Az Interfax azt jelentette, hogy a LinkedInhez való hozzáférést várhatóan akkor kapcsolják majd le, amikor a cég megkapja az ítélet teljes szövegét, ami a jövő hétre várható.

A törvény előírja, hogy az orosz állampolgárok személyes adatait Oroszországban található szervereken tárolják. A LinkedInnek, a világ legnagyobb professzionális hálózatának jogában áll megfellebbezni a döntést, de az alsóbb szintű bíróság döntése a TASZSZ hírügynökség szerint elvileg csütörtökön jogerőre emelkedett.

Az eljárást az orosz állami telekommunikáció- és médiafelügyelet, a Roszkomnadzor kezdeményezte. A hálózaton belül az Egyesült Államokon kívüli felhasználók személyi adatait egyébként nem az amerikai LinkedIn Corporation kezeli, amely ellen a per indult, hanem a LinkedIn Ireland. A cégnek Oroszországban nincs képviselete. A cég jogi képviselője szerint a hálózat nem különbözteti meg felhasználóit a lakóhelyük szerint. A Roszkomnadzor kifogásolta, hogy a LinkedIn nem Oroszországban üzemelteti az orosz állampolgárok személyi adatait tároló szervereket, mi több, a beleegyezésük nélkül olyan személyek adatait is gyűjti és továbbítja, akik nem használják a LinkedInt.

A LinkedIn lehet a személyi adatokról rendelkező orosz törvény első áldozata. German Klimenko, az orosz elnök internetfejlesztési tanácsadója korábban a Kommerszant című lapnak kijelentette, hogy jelzésértékű lesz a Facebooknak, a Twitternek és más külföldi cégeknek, amelyek az országon kívül tárolják az orosz állampolgárok adatait, ha a Roszkomnadzor nyer és blokkolja a LinekdInt.

A Microsoft júniusban jelentette be, hogy megvásárolja LinkedInt.

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Cserpes Tamás: Revízió a lábszag ellen

Ezzel az alkotmány-revízióval, illetve kényszeres alaptörvény módosítgatással, a jó fene se tudja mi a keresztneve, …