Home / BLOG / Mélyebb összefüggések

Mélyebb összefüggések

Mert, kérem szépen, nem gondolkodunk mélyebb összefüggésekben, nagyobb távlatokban. Nem is csoda, hogy nem visszük sokra, beérjük a kis, honi sikerekkel, mondjuk, azokat se látom, jó, akkor a kis, honi kudarcokkal. Ha egy kicsit magasabban szárnyalna a szellemünk – vagy, amit annak nevezünk – Magyarország már régen uralná a világpiacot. A francia pezsgőgyárak nem tudnák eladni a szánalmas lőréjüket, a gyöngyöző magyar ital pedig patakokban folyna mindenfelé. Jó pénzért.

Igen, a pezsgőkampányról lesz szó, meg másról is. Szóval, vegyünk két tegnapi hírt és vizsgáljuk meg őket. Az első azt mondja az MTI szerint, hogy:

„Budapest, 2014. augusztus 6., szerda (MTI) – A magyar bor-, gyöngyözőbor és pezsgőfogyasztást népszerűsítő kommunikációs kampányt indított a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing (AMC) vezérigazgatósága, annak érdekében, hogy éves szinten kiegyenlítettebbé tegye a fogyasztást.

A kampány nyitó sajtótájékoztatóján Budafokon, a Törley Pezsgőpincészetnél Simon Péter, a zrt. agrármarketing vezérigazgató- helyettese szerdán Budapesten elmondta: Magyarországon a pezsgőfogyasztás 80 százaléka az év végi ünnepekhez – a karácsonyhoz és a szilveszterhez – köthető a felmérések szerint.
A mostani 50 millió forint felhasználását lehetővé tévő közösségi népszerűsítő kampánnyal ezen szeretnének változtatni, szeretnék elérni, hogy a magyar emberek az év más időszakaiban is igyanak pezsgőt – mondta.”

Hát igyanak. Sőt, igyanak reggel, igyanak délben, igyanak este, csak nekem ne kelljen inni belőle, mert irtózatosan másnapos tudok lenni tőle. De én amúgy is kozmopolita vagyok, akkor tartanak magyarnak, amikor valami hátránnyal jár, a jóból mindig kicsöppenek. Bezzeg János bácsi, ha kimegy a krumplit kapálni, nem hagyja otthon a jóféle Törleyt, ott pihen az árnyékban, ha elfárad, nagyot húz a flaskából, ki is jön az orrán-fülén. Kackiás legények, tűzről pattant leányok nyakalják majd a pezsgőt, „Eszemadta kis barnája, Törley az ő márkája” felkiáltással. Pezsgőt iszik gazdag, szegény, ettől lesz a forint kemény. Kell ez a kampány, jó ez a kampány, ha közpénzből, hát közpénzből. Az, hogy a pezsgős vacsora, pláne a pezsgős reggeli a züllött, félvilági élet jelképe a köztudatban, nem más, mint egy hamis közhely. Nekem például volt egy ükapám, aki addig itta a pezsgőt, amíg el nem kártyázta a családi vagyon maradékát. De nem a pezsgő tehetett róla, hanem a kártya, a lóverseny meg a balettkar az Operettből. Mármost, van az a pénz, amiért ez utóbbiakról is bebizonyítanám, hogy erkölcsös dolgok, és részei nemzeti kultúránknak, de nem teszem, mert még a pezsgősök sem fizettek. Azért azt még megnézem, mikor Semjén lovag, az erkölcs magyar tudora eszünkbe vési, miért etikus pezsgőt inni, miért nem etikus mondjuk sört vedelni.

De lássuk a másik hírt. Szintén MTI:

„Budapest, 2014. augusztus 13., szerda (MTI) – Megkezdődött a magyar és a kínai haderők közötti stratégiai párbeszéd – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerdán az MTI-vel.

Közleményükben felidézték: Hende Csaba honvédelmi miniszter tavaly novemberi, kínai látogatásán állapodott meg partnerével a két ország hadseregei közötti stratégiai párbeszéd megkezdéséről. Ennek az évenkénti dialógusnak első eseményeként Budapestre látogatott Wang Guanzhong altábornagy, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg vezérkarfőnök-helyettese. A kínai delegációt Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára fogadta hétfőn.
A felek konzultációt folytattak a két haderő közötti kapcsolatokról, azok fejlesztésének további lehetőségeiről, továbbá tájékoztatták egymást a biztonságpolitikai környezetükről és az azzal kapcsolatos nemzeti álláspontról – olvasható a HM közleményében.”

Aki ennek nem találja sem a velejét, sem a hasznát, azt megnyugtathatom: azért nem leli, mert nincs. A büdös életben nem lesz magyar-kínai hadgyakorlat, katonai szövetség, nem fogunk egymástól fegyverrendszereket vásárolni és nincs miről tapasztalatot cserélni. Ez az egész csak két célt szolgál – az első az, hogy évente egyszer a magyar HM emberei elutazhassanak az egzotikus Pekingbe, a második az, hogy ugyanilyen gyakran a pekingi hadurak is eljöhessenek a számukra ugyanolyan egzotikus Budapestre. Aztán a két minisztérium vendégül látja a küldöttségeket, esznek és főként isznak.

Na, kérem, itt van az écesz a dologban.

Ezt nem tetszenek észrevenni, ezért kell látni a mélyebb összefüggéseket.

Mert az már a dolgok természetéhez tartozik, hogy amióta a világ világ, a katonaemberek nagyivók. Nagyevők is, de ez most nem aktuális. Nekünk most igyanak. Na, mit igyanak? El tetszettek találni. Törley pezsgőt igyanak. Nem a szegény magyarral kell felitatni, hanem a kínai hadfival. Ha rajtam állna, míg itt van a derék Wang Guangzhong, nem kapna még vizet sem, csak pezsgőt, pezsgővel. Szeresse meg, szokjon rá. Aztán, ha megszerette, rendeljen belőle a Népi Felszabadító Hadseregnek, minél többet. Elég nagy piac, három nap alatt szárazra innák Magyarországot. Ha megfogadják a tanácsomat, nekem márványszobrom áll majd a Törley Pezsgőpincészet előtt.

A népszerűsítő kampány felesleges, kérem az ötven milliót.

De legalább a felét, a másik felét felőlem lopják el, nem halok bele, viszont huszonöt milla nekem úgy kell, mint egy falat kenyér. Nem pezsgőre, de kell.

Persze, nem fogom megkapni, az ötletemet sem fogják felhasználni.

A kínaiak majd vendégeskednek államköltségen, haszna nem lesz, értelme sem, a pezsegőt pedig megvétetik velünk, akiknek amúgy sincsen pénzünk rá. De kedvünk sem nagyon lenne mulatérozni.

Na, ezért tart ott a magyar gazdaság, ahol tart.

Mert nem tetszenek átlátni a mélyebb összefüggéseket, nem tetszenek távlatokban gondolkodni.

Az mondjuk más kérdés, miszerint pillanatnyilag Magyarországon annyi távlat sincs, hogy egy doboz tartós tej megvásárlása erősen kalandor jellegű, kockázatos és meg nem térülő befektetésnek tűnik.

De ez már nem a szemlélet miatt van.

Vagy legalábbis nem a miénk miatt.

 

Szerző: Szele Tamás
Forrás: K. Úr Ír

Olvasta már?

Rezeda: Ha és de

Azt mondta a drága, egyetlen Jean-Claude Juncker, hogy “Orbán Viktornak nincs többé helye az Európai Néppártban”. …