Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Mi köze van Sorosnak Hitlerhez?

Mi köze van Sorosnak Hitlerhez?

A szónak abban az értelmében, ahogy mondjuk a kormánypropaganda szívesen magához rántaná ezt a fonalat: semmi. Valójában nem Soros Györgynek van köze hozzá, hanem a sorosozóknak.

Mint ahogy nem nagyon osztogatunk meg a lakájmédia linkjeiből, Hitlert sem annyira nagy kedvvel idézzük, de most kénytelenek vagyunk. Mert mit is mondott?
„a tömegek felfogóképessége nagyon korlátozott, az értelem kicsi, ezzel szemben a feledékenység nagy. E tényekből kifolyólag minden hatékony propagandának csak nagyon kevés pontra szabad korlátozódnia, és ezeket jelszószerűen oly sokáig használnia, amíg csak a legutolsó is képes egy ilyen szóval maga elé idézni, amit akarunk.”*
A tömeglélektan útmutatásait betű szerint követő Hitler képes volt arra, hogy a válságos állapotba jutott német társadalommal a maga őrült, agresszív, nacionalista és antiszemita képzeletét realitásként fogadtassa el – írja Csepeli György*.
Itt le is csaphatnánk a laptop fedelét, ennyi a megvilágosodás: Soros, migránsok, szabadságharc, Brüsszel, baloldal, Gyurcsány, kábszeres fiatalok és a többi… Tudjuk, ismerjük. Két elem azonban van ebben a dologban, amelyekre érdemes nagyon odafigyelni, mert ezek eléggé riasztóak:
Orbánék aljas módon, előre kitervelten használják ezt a módszert.
Mindezzel pedig manipulálják a társadalmat.

Nem esnénk a hibájukba, nem démonizálnánk a csúti legényt, de ez akkor is elég tré dolog. Van akkora jelentősége, ami miatt az ember szívesen elindulna a határ irányába teljes menetfelszerelésben.

De nem csak Hitlertől merítenek ötletet, használják a tömeglélektan egyéb jellemzőit is.

Allport és Postman (1965) kísérleti úton vizsgálták a rémhír kialakulási és terjedési mechanizmusát. Egy-egy kísérleti személynek rajzolt képeket mutattak, akik a látottakat továbbmondták egy másik személynek, majd az a hallottakat továbbította egy harmadiknak, és így tovább. Minél többen vettek részt a kommunikációs láncban, annál jobban torzult a tartalom. A torzulás jellemzője a kiéleződés, melynek során az eredeti közlés egyes elemei a furcsaság és a szokatlanság irányában módosulnak. Ezáltal válik a közlemény megjegyezhetővé és érdekessé. A zsidók ellen irányuló vérvád rémhíranyagában a kiéleződés tendenciája dramatikusan jelenik meg, felkorbácsolva az érdeklődést (Pelle 1995; Kende 1995), mely csak növekszik a továbbadás folyamata során. A rémhírek mintegy magukba szippantják az előítéletes, sztereotipikus tartalmakat. Hann Endre a hetvenes években mutatta ki, hogy egy cigányellenes rémhír terjedése során a rémhír keletkezésének színhelyétől távolodva arányosan növekedett a rémhírben foglalt állítólagos gyilkosság áldozatainak száma (Hann 1977).*

Még egyszer: A rémhírek mintegy magukba szippantják az előítéletes, sztereotipikus tartalmakat. Sok minden nem mondható el a magyarról, de az nagyon is, hogy sztereotípiákban gondolkodik és előítéletes. Remek táptalaja ez a cigányok és a zsidók mellett mondjuk a hajléktalanok és a menekültek kriminalizálásához, az állandó rémhírek (vö. lakájmédia) biztosította melegházban csak úgy burjánzanak az egyéni megoldások. Tegnap a leányfalusi szaunában hangzott el: “lehet, ez volt az utolsó húsvétunk, mert aztán jön az iszlám…”. Majdnem lefordultam a padról. Az illető úr még hozzátette (valahol a déli határvidéken megálltak egy parkolóban, ahol határvadászok is megpihentek), hogy odaküldte a gyerekét az egyenruhásokhoz, köszönje meg nekik, hogy megvédenek minket. Szívesen megkértem volna, hogy mesélje már el, milyen személyes élménye volt a menekültekkel és hogy vajon mi az, amitől személy szerint őt meg a gyerekét meg kell védeni, de az ember a szaunában nem próbálkozik ilyesmivel, mert túl közel van a gutaütés lehetősége.

Még ide lehetne rángatni a vonatkozó szakirodalom megállapításait és az azokat alátámasztó kísérleteket. Csak a rémületünket fokoznánk. Abbéli rémületünket, hogy egy szűk csoport kizárólag hatalmának  – és természetesen a vele járó anyagi csúcsbiztonságnak – megtartása érdekében zombit csinál egy komplett országból. Az igazán nagy para ebben az, hogy nem egyedüliek a világtörténelemben, és ha ezt a Hitler-párhuzamot nézzük, az embert kiveri a víz. Egy fél világ állította, hogy hazudnak a hírek, egyszerűen lehetetlen, hogy embereket gázosítsanak el. Pedig megtették. Az egész világ szeme láttára.

Pártunk és kormányunk a lassabb megoldást választotta: sejtről sejtre gázosítja el honfitársaink agyát. Miközben azt ismételgetjük, hogy a nép nem lehet ennyire hülye, ezek meg nem lehetnek ennyire aljasok. De. Ahogy említettem, a történelem és a tudomány pontosan ismeri ezt a metódust. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy Hitler sem szobortalapzaton végezte és a szociálpszichológia (valamint az amerikai filmipar) is ismer olyan jelenségeket, amelyek megnövelik a zombik ellen harcolók táborát.

De fergeteges jó kedvre azért nincs okunk, itt van ez a szar idő is, és minden félórára jut egy hitleri jelszó. Már akkor sokat teszünk, ha megőrizzük józan eszünket, ami meg a kábszeres fiataljainkat illeti, hát, srácok, bennetek van minden zombiirtó reménye.

*Az írásnak Csepeli György Szociálpszichológiacímű, 2002-ben megjelent könyve volt az alapja.

Szerző: IMHO
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Sajtóügyi vétségek

Kérem, sok érdekes dolog történt tegnap, némelyek különösek, mások csodálatosak voltak, megint mások meglepőek, épp …