Home / HÍR / Mit lép arra Merkel, hogy Hitlerként, náci egyenruhában jelent meg egy török lap címoldalán?

Mit lép arra Merkel, hogy Hitlerként, náci egyenruhában jelent meg egy török lap címoldalán?

A török kormányhoz közelinek tartott, Günes című napilap legfrissebb számának címlapján fotomontázs látható Angela Merkel német kancellárról, akit Hitler-bajusszal, fekete náci egyenruhában és pisztollyal a kezében, mellette horogkereszttel ábrázoltak, s németül a “Hitlerné”, törökül pedig a “csúnya néni” kísérőszöveg olvasható – közölte a Bild című német napilap pénteken.

Mint ismeretes, egy évvel ezelőtt Jan Böhmermann a ZDF neo országos köztelevízió Neo Magazin Royale című szatirikus műsorában olvasta fel a török államfőt válogatott durvaságokkal sértegető versét. Erdogan akkor nemcsak az Axel Springer vezetője ellen lépett fel, kormánya áprilisban kezdeményezte a német kormánynál Böhmermann felelősségre vonását a büntető törvénykönyv 103. paragrafusa alapján. A felségsértési paragrafusnak is nevezett jogszabály külföldi országok intézményei és képviselői megsértésének büntetéséről rendelkezik. Az igazságszolgáltatás ilyen esetekben csak kormányzati felhatalmazással léphet működésbe. A kormány eleget tett Ankara kérésének. Angela Merkel kancellár kiemelte: a felhatalmazás az eljárás megindítására nem jelenti azt, hogy a kormány eleve bűnösnek tartja Jan Böhmermannt, vagy állást foglalna abban a kérdésben, hogy hol húzódik a véleménynyilvánítás, a sajtószabadság és a művészet szabadságának határa. Közölte azt is, hogy a berlini kormány kezdeményezi a 19. századból származó jogszabály megsemmisítését.

Aztán volt itt egy klip is, ami diplomáciai konfliktust okozott. Számos kritika megjelenése után a német külügyminisztérium közölte: az ankarai német nagykövet a török külügyminisztériumban folytatott megbeszélésen világossá tette, hogy a sajtó- és véleményszabadságot meg kell védeni. Michael Roth államminiszter vitához hozzászólva egy Twitter-üzenetben kijelentette: a vélemény- és sajtószabadságot tiszteletben kell tartani “és punktum”.

Hát, most itt van az újabb lecke… Csak éppen fordított a helyzet.

Az utóbbi hetekben elmérgesedett a kétoldalú kormányzati viszony, miután a Die Welt német-török kettős állampolgárságú tudósítóját 13 napi rendőri őrizet után előzetes letartóztatásba helyezték terrorpropaganda terjesztése és közösség elleni izgatás gyanúja miatt. Erre válaszul több német városban a helyi hatóságok megakadályozták török miniszterek kampányrendezvényeit, és erre Recep Tayyip Erdogan török államfő a náci módszereket idéző eljárással vádolta meg Németországot, Merkelt pedig terroristák támogatásával. Indulatos vita bontakozott ki Törökország és Hollandia között is, miután Hága nem engedte meg két török miniszternek, hogy részt vegyen a török alkotmánymódosításról szóló népszavazást támogató rotterdami kampányrendezvényen. Ezt követően Erdogan “náci maradványnak” nevezte és “állami terrorizmussal” vádolta a holland kormányt. Európa értetlenséggel és éles bírálattal reagált a török elnök nyilatkozataira – emelte ki a Bild. A feszültség növekedését illusztrálandó emlékeztetett arra, hogy csütörtökön a Sabah legfőbb török kormánypárti napilap európai kiadásának címlapján is hasonló stílusú szöveg volt olvasható németül: “Hiába harcoltok. Erőtök nem elegendő Törökország megállításához. Hej, Európa!… Hej, Németország!… Hej, Hollandia!… Hej, fasiszták!… Hej, náci maradványok!… Hej, Bild!… Azt hiszitek, hogy ordibálásotoktól, felindultságotoktól és erkölcstelen rágalmaitoktól félni fogunk?” A Sabah török nyelvű változatában pedig azt írták: “A keresztes sajtó hadat üzent. Piszkos kampányuk nem ismer határokat.”

Egyébként nem csak a német humoristák mentek neki Erdogannak, 2016 áprilisában a The Spectator című konzervatív brit folyóirat pályázatot írt ki  olyan versekre, amelyek a lehető legdurvábban sértegetik Recep Tayyip Erdogan török államfőt.

 

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szele Tamás: Kimcsi, félkészen

Hát kérem, kollégáim megígérték volt, hogy meg fogom magyarázni a koreai helyzetet, ám legyen. Hogy …