Home / HÍR / “Mi, magyarok…” – ezt mondta Orbán a keresztényüldözési konferencia nyitóbeszédében

“Mi, magyarok…” – ezt mondta Orbán a keresztényüldözési konferencia nyitóbeszédében

Orbán Viktor szerint Európa olyan bevándorláspolitikát erőltet, amely beengedi a veszélyes szélsőségeseket az unióba, Magyarország azonban azt vallja: nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol arra szükség van. Közölte: Magyarország segíti az üldözött keresztények hazatérését.

“Mi, magyarok azt akarjuk, hogy a szír, az iraki és a nigériai keresztények minél előbb visszatérhessenek arra a földre, ahol őseik már több száz év óta laktak”; ezt nevezzük magyar szolidaritásnak, (…) Hungary helps” – fogalmazott a miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a Válaszok keresése egy hosszú ideje elhallgatott válságra című, a keresztényüldözésről tartott nemzetközi konferencián. Azt mondta, Európa szellemi és politikai vezetőinek egy csoportja egy olyan kevert társadalmat akar létrehozni, amely néhány emberöltő alatt teljesen megváltoztatná a kontinens kulturális és etnikai arculatát, keresztény mivoltát, Magyarország viszont a fordítottját teszi annak, amit “Európa jelenleg művel”. Azt tesszük, amit a helyi keresztények vezetői szerint tennünk kell, ami az általuk vezetett közösségek számára ma a legfontosabb: segítséget nyújtunk a visszaköltözéshez – emelte ki Orbán Viktor, aki szerint a segítség legjobb módja, hogy az erőforrásokat az üldözött keresztények egyházaihoz juttatják el.

“Soli Deo Gloria”, azaz Egyedül Istené a Dicsőség – fejezte be beszédét a HVG tudósítása szerint.

Viktor csak akkor látta a templomot, ha az oldalához gurult a labda

„Vallástalan közegben nőttem föl, így is jártam iskolába, még az egyetemi éveim elején is így volt, egészen addig, amíg meg nem ismerkedtem a későbbi feleségemmel, aki viszont gyakorló katolikus családból származik. Onnantól kezdve mindenfajta változások álltak be az életünkben. Én személy szerint elég hosszú utat tettem meg, hogy azt a mondatot ki tudjam mondani, hogy hívő keresztény ember vagyok” – így vallott hívővé válásáról egy 2005. decemberi adventi találkozón Orbán Viktor. Az út valóban hosszú volt. Pünkösti Árpád Szeplőtelen fogantatás című könyvében idézi Orbán egyik osztálytársát, aki szerint „Viktor csak akkor látta a templomot, ha az oldalához gurult a labda”. Az újságíró úgy véli, hogy elképzelhető ugyan, hogy az erős katolikus családi hagyományokkal rendelkező Lévai Anikónak szerepe volt Orbán vallás felé fordulásában, ugyanakkor személyét ebben a vonatkozásban hiba lenne túlértékelni. A két fiatal ugyanis 1986-ban kötött házasságot – csupán polgári szertartás keretében –, ám Orbán 1993-94-ig kérlelhetetlenül antiklerikális maradt. Ezzel kapcsolatban kötelező jelleggel szokás idézni a „Csuhások! Térdre, imához!” jellegű kiszólásokat, amelyek a Fidesz-frakció padsoraiból hangoztak el rendre, amikor KDNP-s politikusok szólaltak fel a parlamentben, vagy a pápalátogatást cápalátogatásként aposztrofáló szintén fideszes szóviccet. Forrás: Orbán hite/Hetek

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szele Tamás: Oralízis

Sajnos nincs rá jó magyar kifejezés – az analízis elemzés, de hogy nevezzük azt, amikor …