Home / HÍR / Mi történik, amikor külföldi útlevelet találnak a határon egy ukrán állampolgárnál?

Mi történik, amikor külföldi útlevelet találnak a határon egy ukrán állampolgárnál?

A csapi határőregység munkatársai idén eddig 39 olyan esetet rögzítettek, amikor ukrán állampolgárok más államok útlevelét mutatták fel a határátlépés során – közölte Artem Olijnik őrnagy, a csapi határőregység külföldiekkel és szabálysértési ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője a Tisza-1 kárpátaljai televíziós csatorna műsorában.

A csapi határőregység illetékességi körébe két olyan ukrán-magyar, a Csap-Záhony közúti és vasúti átkelő, valamint három ukrán-szlovák határátkelőhely tartozik, amelyeken személyforgalom zajlik. A határőrtiszt elmondta, hogy a múlt évben összesen 49 ukrán állampolgárnál találtak külföldi útlevelet. Hozzátette, az esetek 90 százalékában magyar útlevelekről van szó, a többi szlovák, román, izraeli úti okmány – adta hírül hétfőn a mukachevo.net munkácsi hírportál. Artem Olijnik azt is elmondta, amikor külföldi útlevelet találnak ukrán állampolgárnál, szabálysértési jegyzőkönyvet vesznek fel, és az okiratot a bírósághoz továbbítják. Megjegyezte, az útlevelet nem kobozzák el, mert erre nincs törvényi alap. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Kárpátalja megyei kirendeltsége több mint egy évvel ezelőtt kezdte el beidézni hivatalaiba kihallgatásra azokat a kárpátaljai magyar önkormányzati képviselőket, köztisztviselőket, akiknél a határellenőrzés során magyar útlevelet találtak. Az utóbbi napokban több kárpátaljai magyar számolt be a közösségi médiában arról, hogy az ukrán hatóságok a határon motozásnak vetették őket alá magyar útlevelet keresve.

Mintegy másfél tucat ukrán nacionalista tüntetett hétfő délelőtt Magyarország beregszászi konzulátusa előtt, követelve az összes magyar konzul kiutasítását és a konzulátus működésének beszüntetését, mert szerintük a képviselet “az ukránellenes politika eszközévé vált”. A nacionalista helyi fiatalok tüntetését vezető Vaszil Vovkunovics, a szélsőséges Szvoboda (Szabadság) Párt beregszászi szervezetének vezetője, a kelet-ukrajnai harcok veteránja beadványt olvasott fel, amelyben a többi között arra szólította fel az ukrán állam, a nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU) és a főügyészség vezetését, hogy keményen reagáljon “Magyarország Ukrajnával szemben folytatott destruktív cselekedeteire.” A dokumentum szerint Magyarország Ukrajna meggyengülését arra használja ki, hogy “alattomos módon” valósítsa meg Kárpátalja autonóm területté tételének, majd elszakításának tervét diplomáciai kirendeltségeinek felhasználásával, amelyek tömegesen látják el (magyar) útlevelekkel az ukránokat – adta hírül szintén a mukachevo.net hírportál (a fotó is innen). A beadvány szövege szerint teljesen nyilvánvaló, hogy az ilyen tevékenység “a magyar vezetőket irányító Vlagyimir Putyin, az ukrán nép ellensége kezére játszik, így ebben a helyzetben semmin nem változtat egy konzul kiutasítása”. Ezért – hangoztatta Vovkunovics – be kell szüntetni “az ukránellenes politika eszközévé vált” magyar konzulátus működését Beregszászon. A tüntetők befejezésül egy magyar útlevél fedelének nagyított makettjét helyezték a konzulátus falához, és egy pezsgős üveget ábrázoló léggömböt kötöttek a lépcsőkorláthoz, utalásként arra, hogy a magyar állampolgári eskütétel után a résztvevők ünnepélyesen pezsgővel koccintanak. 
Szerző: Huppa, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szele Tamás: Agyviharkár

Kérem tisztelettel, különös, talán mágneses viharba kerülhetett a hét végén Magyarország, ugyanis egymás után tapasztalhattuk …