Home / HÍR / Miközben a légi parádét néztük, épületet kapott a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Budapesten

Miközben a légi parádét néztük, épületet kapott a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Budapesten

2017. augusztus 20.-án Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes átadta a Múzeum utca 11. számú épület kulcsát I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkának a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Exarchátusa épületének átadó ünnepségén a VIII. kerületi Múzeum utcában.

Az épületet a magyar kormány adományozza az egyháznak, hogy abban kulturális, pasztorális missziós munkát folytasson.

Magyarország soha nem felejti el, hogy mivel tartozik a keleti kereszténységnek, sosem felejti el a kapcsolatot, amely a keleti kereszténységhez köti – mondta Semjén Zsolt, amikor átadta I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkának a Múzeum utca 11. számú épület kulcsait. Semjén kiemelte: Magyarország hálával tartozik I. Bartolomaiosz pátriárkának és a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátusnak, a most átadott épület pedig “szerény viszonzás”, amely lehetőséget ad arra, hogy az egyház a jövőben is be tudja tölteni szolgálatát Magyarországon. Balog Zoltán pedig arról beszélt: egy kormánynak azok a maradandó döntései, amelyek az ország történelmében és kultúrájában gyökereznek. Ilyen döntés volt, hogy Magyarország újra felvette és megerősíti kapcsolatát a keleti kereszténységgel és a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátussal, hiszen a magyar nemzet életében mindig jelen volt a Kelet és a Nyugat. A miniszter kitért arra: egy maradandó döntéshez szükség van személyes elköteleződésre is, és kellett hozzá mindazok döntése, akik a kormánytöbbséget meghaladóan támogatták a Múzeum utcai épület átadását.

A Múzeum utca 11-et más néven is ismerjük, ez a Károlyi-palota.

Évek óta ez az épület az otthona a MÁV Szimfonikus Zenekarnak. A műemléki védettségű, két helyrajzi számon bejegyzett épület sokáig a MÁV kezelésében volt, 2014-ben azonban profiltisztítás keretében átadták a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek – sok ezer más ingatlannal együtt. Úgy volt, hogy a zenekarral együtt azoknak a lakóknak is menniük kell, akik korábban szolgálati lakásként bérelték otthonukat a MÁV-tól. A szimfonikusok azonban szeptember 20.-ra kürt próbajátékot hirdettek a próbatermőkbe, amelynek címeként a Múzeum utca 11-et adták meg. Vélhetően a bérlők is ezen a címen tartózkodnak még.

A 2200 négyzetméteres alapterületű, kétemeletes palota díszlépcsőjét és több kandallóját márványból faragták. Az épület fő dísze egy Lotz Károly-freskó, de több tízmilliós eszmei értéke lehet a MÁV Szimfonikusok egykori próbaterme előtt álló, mesteri faragású kandallókariatidának is.

Az épületre annak idején piaci vételi ajánlat nem érkezett, valószínűleg mindenki visszariadt a várható többmilliárdos felújítási költségtől, amit a palota műemléki besorolása is emelhet. A Patriarchátusnak viszont a jelek szerint megvannak rá a forrásai, és kormányhatározat alapján ingyen jutott hozzá a Károlyi-palotához.

A patriarchátus weboldala sok mindet nem árul el, annak nyomát, hogy olyan kiemelkedő kulturális, pasztorális missziós munkát folytatnának, ami megérdemel egy Károlyi palotát, nem találtunk. Sőt, egészen kevés dologgal rendelkeznek: a Magyar Nemzet 2016-os cikke szerint egy Váci utcai klasszicista ház első emeleti lakásában található az egyetlen budapesti kápolnájuk.

Magyarországon a 2011. évi népszámlálás alkalmával 1701 ember vallotta magát görög ortodox vallásúnak.

Az információk másik része az Origo azon korszakából származik, amikor még újságírás céljából tevékenykedtek  a munkatársak.

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Fábián András: A Messiás eljövetele

A messiás magyarra fordítva „felkentet” vagy „segítőt” jelent. Görög fordításban Χριστός, Khrisztosz. (Latinosan Cristus, amely a magyarban a Krisztus formában gyökeresedett …