Home / HÍR / Mini Hungary Park – maxi lenyúlás

Mini Hungary Park – maxi lenyúlás

Újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe a mórahalmi Mini Hungary Park ügyében, az ügyészség kezdeményezte a férfi előzetes letartóztatását – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t. Szanka Ferenc közölte, az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének kísérlete miatt indult nyomozás.

A gyanú szerint a terheltek egymással összejátszva mintegy 550 millió forint kárt próbáltak okozni az uniós és a magyar költségvetésnek a történelmi Magyarország műemlékeit makettekkel bemutató park kivitelezése során. A gyanúsítottak 2013 májusa és 2014 júniusa között az elkészült makettek darabszámáról és a projekt készültségi fokáról valótlan tartalmú dokumentumokat nyújtottak be a regionális fejlesztési ügynökségnek. Így el nem végzett munkákra és be nem szerzett dolgokra is kérték a támogatások kifizetését, valamint a már kifizetett támogatások elszámolását.

Azt az Index egy korábbi cikkéből tudjuk, hogy a gyanúsítottak között van Dlusztus Imre, a Délmagyar egykori főszerkesztője (+költő, labdarúgó-vezető és borszakíró), ő volt a parkot üzemeltető Bornemzet Nonprofit Kft. tulajdonosa. És ő van a borítóképünkön is (Forrása: MTI).

Az állami és az uniós költségvetést ténylegesen 436 millió forint vagyoni hátrány érte, amelyből a végrehajtási eljárás során mintegy 50 millió forint térült meg, mivel az utolsó, záró kifizetési csomagot a támogató nem fogadta el, és az ellenőrzések során tapasztalt szabálytalanságok miatt 2015 februárjában elállt a szerződéstől, az addig kifizetett összeg visszafizetésére kötelezve a beruházót.

Mórahalom, a csodatelepülés

“Ottjártunkkor éppen fóliasátrakat építettek a makettek fölé, ezzel óvva őket az időjárástól, mivel a kivitelező annak idején beltéri anyagokat használt a megépítésükhöz. De ebben a különös negyedben található még norvég pénzből épült termálfalu, idősek otthona, vendégház, mintatanya, sportcsarnok és lovas színház. A létesítmények az előző uniós ciklus alatt nőttek ki a földből, de a helyszínen járva olyan érzése támad az embernek, mintha csak díszletként szolgálnának. Egy helyi vállalkozó szerint az idősek otthonában csak az ellenőrzések alkalmával vannak idősek, a Babosnak hívott mintatanyát pedig esküvőkre adja bérbe az önkormányzat. A vállalkozó azt is elmondta nekünk, hogy az önkormányzat a pályázatok miatt monopolhelyzetbe került a településen, a vállalkozók csak bérlők lehetnek, a piaci lehetőségeknek egyszerűen nem marad gazdasági tér.” (Magyar Nemzet, 2017)

Az őrizetbe vett újabb gyanúsított a beruházó és a kivitelező cégben is tulajdonos volt, ténylegesen ő irányította az ügyben érintett többi gyanúsítottat, utasításokat adott valótlan tartalmú teljesítési igazolások kiállítására, valamint a projekt készre jelentésére. A gyanú szerint a férfi utasítására valótlan okiratokkal lefedve részben a projekttől eltérő célra használták fel az állami támogatás összegét.

A főügyészség a nyomozás meghiúsítása és a bűnismétlés veszélye miatt indítványozta az őrizetbe vett férfi letartóztatását, tekintettel arra is, hogy más gazdasági bűncselekmény miatt már folyik ellene eljárás – tudatta a csoportvezető ügyész.

 

Szerző: Huppa, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Fábián András: Széllel szembe nem lehet

Én azért most mégis megpróbálnám, az olvasó szíves engedelmével, megkísérelni a lehetetlent. Még akkor is, …