Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Nagypál Anikó: Fokhagyma és rózsafüzér

Nagypál Anikó: Fokhagyma és rózsafüzér

Kezdek félni, hogy jönnek a Nemzeti Rózsafüzérboltok, de tényleg.

Meg a Nemzeti Babona- és Vajákos Képző Intézet, ahol a fondorlatos Raszputyinok és Sárkányfűárusok ezreit fogják képezni, hogy aztán útnak indíthassák őket minden éjfélkor, és elvihessék a szentelt vizet, rózsafüzért, rontást levevő különleges amuletteket a szegény és kiszolgáltatott polgároknak, akiknek a kéménye felett éjjelente kacagó Soros Györgyök köröznek durva seprűiken.

Bár meg kell, hogy jegyezzem, nem is gondoltam, hogy ezek a KDNP-sek ekkora hippik. A fegyverünk a rózsafüzértől már csak egy ugrás a “make love not war”. És mennyivel szebb és derűsebb lenne a világ történelme, ha Jézus bokáján és csuklóján szelíd kis golyócskák futnak végig a felszegezés nyomán kiserkenő vér helyett, és mennyivel kevésbé lenne frusztrált ez az egész nyomorult huszadik század, ha hatékonyabb és mérgesebb gázok és bombák helyett szebben kígyózó rózsafüzérekkel versenyeznek az egymással szemben álló érdekelt felet.

Mondjuk, ha nagyon akarom, azzal is meg tudom fojtani a másikat, vagy kiverni a szemét. Mert miért ne. Mert ilyen az ember. Mert náluk van a rózsafüzér, mert ők csak abba kapaszkodhatnak, a saját szerencsétlen kifordított műkeresztény mitológiájukba, ami kegyesen elfelejti, hogy Jézus, a menekült, nem szégyellt egy istállóban megszületni, aztán meg a szülei úgy gondolták, neveljük fel ezt az egyet szerencsésen, így lemondtak a CSOK-ról és egyéb nagycsaládos kedvezményekről. Ezzel aztán igazán úttörők lehettek azokban az időkben, de senki nem kövezte meg a családtervezés miatt őket, és tudtommal Szűz Máriát se törtető karrieristázták le.

Mondhatnám azt is, hogy főleg azért, mert nem léteztek, de ebben még vallástalan létemre sem vagyok teljesen biztos. Ezért szép az élet, mert csak a hülyék és a Fidesz-KDNP állítja teljes bizonyossággal dolgokról, hogy azok úgy vannak, ahogyan a szájukon kiesnek. Na meg, ha ez az egész csak mese is, ki vagyok én, hogy lebeszéljem azt, aki ebben hisz? Ha neki úgy a jó, felőlem a hétfejű sárkány is létezett.

De azt hiszem elkanyarodtam a Szűz Mária családtervezésétől.

Szegény biztosan nem is dudorászott közben.

Rózsafüzérük se volt, mert nem futotta rá a családi pótlékból.

Igaz, kémény körül kergetőző Soros György se járt náluk, akitől meg kellett volna védeni őket.

Mondjuk, ha lehetne egy szolid közbevetésem, a rózsafüzért én is szívesen átadom másnak. A fokhagyma szerintem sokkal hatásosabb, pláne, hogy a Fidesz grafikusainak köszönhetően meglepően sápadt, vámpír-szerű Soros Györggyel sikerült telehányni az országot, és ha már vámpír, akkor fokhagyma, ezt minden óvodás tudja.

Ráadásul a fokhagymának állítólag rendkívül jó hatása van a szervezetre, ellentétben például a rózsafüzérrel, hiszen azt megenni nem lehet, csak morzsolgatni. Ez a tevékenység pedig legfeljebb a stressz levezetésében segít, esetleg kisgyermekeknél fejleszti a kéz-szem koordinációt, de akkor már inkább veszek egy rakás színes gyöngyöt, és akkor a színeket is gyakorolja a gyerek.

Persze az ájtatos huszárok számára tagadhatatlanul vonzóbb lehet egy csinos, diszkrét rózsafüzér, mint egy kiló fokhagyma, ami büdös is, meg pereg is a héja össze vissza. Mert ők is ilyenek. Simán csusszannak zsebekbe, ujjak között, nesztelenül surrannak, megbújnak, se hasznuk, se értelmük, csak a komor-önnepélyes barnaságukkal sugároznak valamit, amivel szerintük kiragyognak a profán közegből. Pedig nem mások, mint egyszerű, olcsó fagolyócskák.

Elteszik őket egy öreg kabát zsebébe és ottmaradnak.

És igazából nem is jók semmire.

Szerző: Nagypál Anikó
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Tarlós feladja?

Tarlós István főpolgármester a jelenlegi struktúra és a “nem tisztázott” hatáskörök miatt 70 évesen már …