Home / RÉZANGYAL / Nagypál Anikó: Hazafias testnevelés

Nagypál Anikó: Hazafias testnevelés

Drótháló mögül kiszűrődő neonfény, a magasban levő, keskeny ablakokon reménytelenül csorgó novemberi eső. Puffanások, zaklatottan visszhangzó ritmus szűrődik a kék szigszalaggal reparált CD-lejátszóból. Szagok. Poros zsámolyok, tornaszőnyegek, fekete cípőcsíknyomok a néhol már kopott parkettán.

Tornaóra van.

Bocsánat, testnevelés, ahogyan a kissé neurotikus tanerő üvöltve javítja a botor tévedőt.

Körbekörbéznek a srácok, mint a nyomtató lovak. Bár annál kissé élénkebben, igaz pont annyi meggyőződéssel és lelkesedéssel, de hát muszáj. Középen ugyanis ott áll rettegett mackónadrágjában a hajdani szépreményű atléta és szigorúan figyel.

Kezében pálca.

A pálcát is utálják, de még mindig jobb, mint a méterrúd. Az sokkal jobban fáj. Igaz, a pálca meg csípős piros foltot hagy az ember vádliján, ha nem kapkodja elég gyorsan.

Legjobban az alacsony meg a magas utálják a pálcát, ők majdnem minden órán találkoznak vele közvetlen közelről. Kivéve, ha a hajdani szépreményű atléta éppen egy kanyarral többet ivott a nagyszünetben. Olyankor leülteti a kölköket, és mesél nekik. Hogy tanuljanak valamit. A nagyapjáról szokott mesélni párás szemmel, aki Vitéz nagybányai Horthy Miklós katonája volt. A legszebb kazonája.

A történetek kissé változatosak. Még nem sikerült kétszer ugyanúgy előadni a különböző évfolyamokban. De azért csak mesél.

Az alacsony meg a magas sorsközösséget alkotva szenvednek a nem mesélős órákon. A mesélősökön meg egymás mellett ülnek a parkettán, cipőfűzőjüket piszkálva, néha fél szemmel a nagy faliórára sandítva. Drukkolnak, hogy aznap megússzák.

Ezen túl kell esni. Felmentés az nincs, csak nagyon ritkán lehet kikönyörögni. Sajnálják otthon mindkettőt, de azért úgy igazán nem állnak melléjük. Fiam, mi is kibírtuk az iskolát, neked csak az a dolgod, hogy tanulj. Igazán nem árt meg egy kis mozgás! Ne is törődj vele, te végzel majd az iskolában, az a hülye meg ott marad, pár év múlva nem is emlékszel már rá.

Addig viszont a túlélés a cél. Túlélni a negyvenötperceket az alacsonynak, akinek a megszólítása az órákon következetesen „röfi”, „pufi”, „malacka”, „lúdtalphuszár”. A magas pedig „nyámnyila”, „nyivászta”, „nyúlbéla”, és mivel szerencsétlenségére még rövidlátó is ezért „vaksi”, „pápaszemes”, „könyvtárospótlék”. Rosszabb napokon „kis buzi”.

Küzdenek veszettül. Az alacsonynak vörös a feje, a magas ezzel szemben kontrasztosan hófehér. Most nőtt iszonyú sokat, az elmúlt nyáron, a gyerekorvos is megmondta, figyeljenek rá, ilyenkor lehetnek gondok a keringéssel.

Pattogó ritmusra jár a pálca a hajdani szépreményű atléta kezében, üvölt a katonás dallam a lejátszóból. Gyakorlatok vezényszóra, kúszás, mászás. Egy pisszenés sincs. A szépreményű dicső emlékű nagyapja is megnyalná a szája szélét.

Kis szusszanás, szekrényugrás következik. A jó sportolók előre állnak, a magas meg az alacsony – bízva abban, hogy nem tűnik fel a szépreményűnek – hanyatt vágják magukat egy tornaszőnyegen. A szemük előtt kis fekete pontok, az alacsony iszonyúan szomjas, szakad róla a víz, de persze óra közben nem lehet inni.

Biztos a katonák se isznak.

A magasabbik a szemüvegét törölgeti a pólójába, kevés eredménnyel. Inkább csak azért, hogy csináljon valamit.

Fekszenek egymás mellett.

– Te, apukám azt mondta tegnap, hogy megint lenne egy nagy háború, az hamar véget érne. – kezdi az alacsony. A magas, kezében a szemüvegével, hunyorogva oldalra néz – Merthogy akkor már pikkpakk ledobnának mindenféle atombombát, nem szarakodnak már ilyen lövészárkokkal, érted.
– Ja… – vonja meg a vállát fektében a magas, aztán villámgyorsan talpra ugrik, mert meglátja a fenyegetőn közeledő pálcát. Baj van.
Az alacsony is felkecmereg.

– Látom jól szórakoznak az urak. Gyerünk kis buzi, indítsál! A félsertés meg közvetlenül utána! – suhog a pálca.

Ma sem sikerült megúszni.

(Küldeném szeretettel hajdani torna – elnézést – testnevelés tanáromnak, aki úgy gondolta, a pálcától jobban megy majd a szekrényugrás. Persze csak azokon az órákon, mikor nem Vitéz nagybányai Horthy Miklósról mesélt.)

Szerző: Nagypál Anikó
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Nő az esőben

Van pár dolog ezzel a döntővel kapcsolatban, amit az ember nem nagyon akart elhinni – …