Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Nekiment az ÁSZ a hajléktalanokkal foglalkozó civileknek

Nekiment az ÁSZ a hajléktalanokkal foglalkozó civileknek

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzést indított több, a fedél nélküliek gondozásával foglalkozó szervezetnél – értesült a Népszava.

A lapnak nyilatkozó érintett civilek azt állították, hogy az ÁSZ a héten küldte el az adatbekérő levelét, amire nekik öt munkanapon belül kell válaszolniuk. A rendőrség  pedig – a Mérce.hu információi szerint –  „nagyszabású razziával” készül a törvény végrehajtatására.

Bokassa császár és a koldusok (huppaszerk.)

Hol volt, hol nem volt… Sajnos, volt – a század szégyeneként vonult a világtörténelembe Jean-Bédel Bokassa, aki megpuccsolta saját unokatesóját, így került a Közép-Afrikai Köztársaság élére 1966-ban. Rövidesen kitűnt kiszámíthatatlan kül- és belpolitikai húzásaival, miközben egyre erősítette elnöki hatalmát, egészen addig, amíg 1972-ben örökös elnöknek, két évvel később a köztársaság marsalljának nyilvánította magát, a koronát a dologra (szó szerint) azt tette fel, hogy példaképét, Napóleont utánozva 1977. december 4-én I. Bokassa néven a “Közép-afrikai Birodalom” császárává koronázta magát. A ceremónia költségvetése megroppantotta az ország amúgy sem stabil költségvetését, csak a korona ötmillió dollárba került. Aztán hírhedt lett azért is, mert 1979 januárjában az ellene tüntetők közé lövetett, majd parancsára iskolásokat tartóztattak le, akik nem akarták a császár cége által gyártott és egy másik cége által csillagászati áron forgalmazott, kötelező iskolai ruhát viselni, s közülük száz meghalt a börtönben. Állítólag Bokassa személyesen is részt vett a kínzásokban, sőt néhány áldozatából evett is. (Később az ellene felhozott vádak között a kannibalizmus is szerepelt, mert a palotáját elfoglaló francia katonák néhány politikai ellenfelének hulláját a mélyhűtőben találták meg.) Volt még egy hátborzongató tette, amelynek híre bejárta a világot: összeszedette a koldusokat, és egy repülőről ledobatta őket – ejtőernyő nélkül… 1979. szeptember 20-án egy franciák által szervezett és levezényelt puccs eltávolította a hatalomból és távollétében halálra ítélték. Bokassa Elefántcsontparton, majd franciaországi kastélyában élt, mígnem 1986-ban váratlanul hazatért. Azonnal letartóztatták és árulás, gyilkosság, kannibalizmus és sikkasztás miatt perbe fogták. Hosszú és szenvedélyes tárgyalás után 1987-ben a kannibalizmus vádja alól felmentették, a többiben viszont bűnösnek találták és újfent halálra ítélték. Végül megúszta életfogytiglannal, amelyet idővel 12 évre enyhítettek, s egy 1993-as amnesztiával kiszabadult. 1996. november 3-án egy szívroham megmentette meg tőle a világot. Nem is tudom, honnan jutott ez az eszembe, de hát volt időm, leírtam…Hozzátenném még, jártam az országban 10 éve. És még mindig tudtam olyan emberrel beszélni, aki visszasírta a “császárt”. (Forrás)

Fotó: MTI Archív

Szerző:
Forrás:

Olvasta már?

Elfogadták a Sargentini-jelentést visszautasító határozatot

Megszavazta a parlament a Magyarország szuverenitásának megvédéséről és az országgal szembeni rágalmak visszautasításáról szóló, a …