Home / HÍR / Nem engedték be Oroszországba a Lengyel-orosz Párbeszéd és Megértés Központ exigazgatóját

Nem engedték be Oroszországba a Lengyel-orosz Párbeszéd és Megértés Központ exigazgatóját

Diplomáciai jegyzékben kérte Varsó kedden Moszkvától annak magyarázatát, hogy előző nap nem engedték be Oroszországba Slawomir Debskit, a lengyel külügyi tárca elemzői hátterét adó intézet, a PISM igazgatóját.

Oroszország varsói nagykövetét kedden bekérették a lengyel külügyminisztériumba, hogy a jegyzéket átadják neki – közölte a PAP hírügynökséggel a tárca szóvivője. Az orosz nagykövet megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint Debskit hétfőn feltartóztatták az orosz főváros domogyedovói repülőterén, és megígérte, hogy magyarázattal szolgálnak az incidensre. A PISM igazgatója hajnalban a németországi Frankfurtba utazott tovább.

Slawomir Debski politológus 2016 óta a PISM igazgatója, előtte 2011-től a lengyel kulturális tárca által felállított Lengyel-orosz Párbeszéd és Megértés Központja élén állt.

Ez állhat mögötte?

Moszkva kész reagálni a NATO katonai infrastruktúrájának Oroszország határai felé történő kiterjesztésére – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn Moszkvában újságíróknak. Peszkov Varsónak arra a tervére reagált, hogy állandó amerikai harckocsizó bázist létesítsen Lengyelország területén. “Amikor azt észleljük, hogy a NATO katonai struktúrája a határaink felé terjeszkedik (.), az természetesen semmiképp sem járul hozzá a kontinens biztonságának és stabilitásának erősödéséhez. Ellenkezőleg, ezek az expanzionista lépések orosz oldalon természetesen minden esetben ellenlépésekhez vezetnek a megbomló paritás kiegyensúlyozása érdekében” – mondta a szóvivő. Mint mondta, bázist létrehozni minden országnak szuverén joga, de felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen döntések negatívan befolyásolják a kontinens biztonsági légkörét. Hétfőn a lengyel onet.pl hírportál és a Politico című amerikai napilap európai kiadása azt közölte a lengyel védelmi minisztérium dokumentumaira hivatkozva, hogy Lengyelország kész 1,5-2 milliárd dollárt áldozni egy amerikai páncélos hadosztály állandó bázisának a területén való létrehozására. Lengyel területen jelenleg egy amerikai páncélos dandár állomásozik, “állandó rotációs” alapon, az Atlanti Elszántság szövetséges művelet keretében.

Előzmény:

Moszkva fenyegetésként értékeli az amerikai tankok Lengyelországba vezénylését

 

Szerző: Huppa, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

DK: Magyarország nem bújtat bűnözőket

A DK közölte:  Magyarország nem bújtat bűnözőket, akkor sem, ha Orbán barátai! Budapesten van, és …