Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Nem is baj, hogy nem nyertünk Oscart ezen a gálán

Nem is baj, hogy nem nyertünk Oscart ezen a gálán

Nem is baj, hogy nem nyertünk Oscart azon a gálán, amelyen egy jet ski tematizálta a beszédeket. Kell az a szponzori pénz és a Kawasaki biztos nagyon sok pénzt fizetett érte, de azért ez akkor is vérciki.

Talán életemben először néztem végig nulláról a vége csapóig a díjátadó gálát. A vörös szőnyeges bevonulás egy átlag amerikai showműsor volt, ezek ilyenek, tudjuk. A többit meg a várakozás emelte el a dögunalom szintről, de idén nem vált valóra a nagy magyar álom,  az újabb magyar Oscar. Idén is Jimmy Kimmel volt a gála levezénylője, így kapott esélyt arra, hogy a tavalyi óriásbaki után – a legjobb film díjánál a Holdfény helyett a Kaliforniai álmot jelentették be egy borítékcsere következtében – helyretegye a renoméját.

Az ő szájába adták, hogy aki a legrövidebb köszönőbeszédet mondja, az megkapja a színpadon is látható jet skit. Erre aztán rá is csatlakozott mindenki, és a végén be is tolták a nyertest (Mark Bridges, a Fantomszál jelmeztervezője) meg egy színésznőt a vízi motoron. Gáz. Főleg, hogy ez a színésznő Helen Mirren volt. Mindezzel nagyjából hülyét csinált egy fontos szakma krémje magából, de lehet, úgy gondolták, ez kiváló poén. Nem volt az.

Bár, ha ezt a jetski-izét elfelejtjük…

Guillermo del Toro (legjobb rendező: A víz érintése) jet ski ide vagy oda, azért csak megjegyezte, hogy ő egy bevándorló… Sőt, fölrobbant egy poénbomba a Fehér Házról is (ott még mindig sötét van, utalva A Legsötétebb óra című filmre, amely a maszk mellett a legjobb férfi alakítás díját is elvihette Gary Oldman személyében). Sőt, elhangzott a kerítés szó is – a magyar aztán tökéletesen érthette az utalást, ha akarta.

Sok szó esett a MeToo mozgalomról, de már szó nélkül is állást foglalt az Akadémia, hiszen a zaklatási botrányba keveredett Casey Afflecket simán kirúgták a díjátadók csapatából.

A legszebb pontja az estének – mert azért volt ilyen is, legalábbis azok számára, akik nem értik a bennfentes, amerikai filmes poénokat, akik értik, azoknak több – azonban mégis Frances McDormand fellépése volt, aki a Három óriásplakát Ebbing határában című filmben nyújtott alakításáért kapta meg a legjobb női főszereplő díjat. Két okból is: egyrészt képes volt puccos nagyestélyi, órákig készült frizura és smink nélkül kiállni. Tekintve, hogy a magyar műsor elején is hosszú percekig ugattak a ruhákról – egyébként miért kell a sápadt bőrű szőke nőkre sárga ruhát adni? és miért nézett ki olyan hülyén Nicole Kidman dekoltázsa?– , az ember azt gondolná, ez kötelező. De ő ki mert állni a tuning nélkül, mint ha azt mondaná: srácok, nem ez a fontos, hanem az, amiért itt vagyok. Respect. A másik meg: arra kérte az összes női jelöltet és díjazottat, álljanak fel, oda is szólt az első sorban helyet foglaló, egyébként idén lemaradó Meryl Streepnek, hogy “Meryl, ha te fölállsz, a többiek is…”. És tényleg fölálltak a hölgyek, mindenki, és zúgott a taps, így kapott ez a téma is, mármint  a nők megbecsülése különös hangsúlyt, bár Jimmy Kimmel az elején eleresztett az Oscar-szoborra utalva egy poént, hogy ilyen pasit akarnak a nők: aranyból van és nincs farka…

Szóval, összességében talán meg lehet bocsájtani a jetski-dolgot…

Úgyhogy a címet kicsit átírnám: nem baj, hogy nem nyertünk az Oscar-gálán. Jó lett volna, zokogott volna az ország örömében. Volna, volna. De nem kapta meg Enyedi Idikó. És akkor? A film Oscarral és Oscar nélkül is ugyanaz, amiért elhozták az Arany Medvét, s amiért Borbély Alexandra Európa legjobb színésznője lett.

Az Oscar-tuning jót tett volna a filmnek és az alkotóknak is, noha egy Oscartól a filmek nem lesznek jobbak, értékesebbek, csak könnyebben eladhatók, hiszen ez az egész felhajtás egy bazinagy üzlet, de egy olyan üzlet, ami hegyeket mozgat ide oda. Meg jet skiket.

Ettől még a Testről és lélekről ugyanaz a film, ami tegnap volt és ami holnap lesz. Egy estére estélyit öltött a filmünk, de anélkül is nagyon szeretjük. Ugye?

Fotó innen

 

 

 

 

Szerző: IMHO
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szele Tamás: Rinocérosz

Avagy orrszarvú. Másként: a nap híre. Kérem, én baromira élvezem, ahogy a kormánymédia tanult munkatársai …