Home / HÍR / Nem kaphatnak állami támogatást a cseh kormány tagjai által jegyzett cégek

Nem kaphatnak állami támogatást a cseh kormány tagjai által jegyzett cégek

Nem lehetnek médiatulajdonosok a jövőben a cseh kormány tagjai, a tulajdonukban lévő cégek pedig nem kaphatnak állami támogatást, és nem vehetnek részt a közszféra által kiírt pályázatokon. Egyebek között ezt tartalmazza a cseh összeférhetetlenségi törvény legújabb módosítása, amelyet szerdán fogadott el a prágai képviselőház.

A parlament már tavaly ősszel elfogadta a köznyelvben “lex Babisnak” elkeresztelt törvénymódosítást, de azt Milos Zeman államfő megvétózta. Az államfő közölte, egyebek között azért vétózta meg a módosítást, mert szerinte alkotmányellenes, és nem titkoltan egy személy ellen (ld. Andrej Babis) irányul. Az elnöki vétó leszavazásához – az apró változásokat tartalmazó újabb módosítás elfogadásához – a 200 tagú parlamenti alsóházban 101 szavazatra volt szükség. A szavazáskor 129-en támogatták az új módosítást, 49-en pedig ellene voltak, így a jogszabály érvénybe lép.

Andrej Babis néhány napja bejelentette, hogy eleget tesz a törvény követelményeinek, és a tulajdonában lévő Agrofert-részvényeket egy alapban helyezi el. Ezzel eleget tesz az összeférhetetlenségi törvény követelményeinek, nem ő lesz a tulajdonos, de döntő befolyása a holdingra továbbra is fennmarad. A törvénymódosítás elfogadása után Babis a parlamentben éles támadást intézett Bohuslav Sobotka szociáldemokrata miniszterelnök ellen. “Bohuslav Sobotka a 2003-as elnökválasztáson elárulta Milos Zemant, most pedig hasonló módon engem is elárult. Szeretné, hogy távozzak a politikából. Ezt az örömöt azonban nem szerzem meg neki” – jelentette ki Babis.

A 2003-as elnökválasztáson a szociáldemokrata párt hivatalosan korábbi elnökét Milos Zemant támogatta. A párt egyik szárnya, amelyhez Sobotka is tartozott, azonban a végső szavazáson nem támogatta Zemant, így Václav Klaus lett végül is az új köztársasági elnök. Zeman és Sobotka azóta “nem kedvelik” egymást. Milos Zeman köztársasági elnök jelezte, hogy a törvénymódosítást várhatóan az alkotmánybíróság elé viszi.

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szabó Zsolt feljelentést tett az offshore-ozás miatt

Ezt közleményben tudatta mindenkivel. A napokban ismét egy hazug lejárató kampány indult személyem, valamint családom …