Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Nemzeti Hulladék

Nemzeti Hulladék

Mert, ugye, kezdetben vala, hogy a lakótelepeken élő emberek – joggal – kezdték rossz néven venni, hogy a családi házas övezetből is (vagy bárhonnan) olykor az ő kommunális konténereikbe vitték a hulladékot, és azok így hamarabb megteltek.
Mi volt a megoldásuk? Na mi?
Lelakatolták a konténereket.
szemet-szentendre2Ezzel nyilván megoldódott ám a probléma, mert innentől a családi házakból – vagy akárhonnan – a saját kukába nem férőt már nem a kommunális konténerekbe hordták szorgosan, hanem kénytelenek voltak valahol “elveszíteni”. Ez nem helyes, de így volt.
Így aztán megteltek az erdőszélek is – teljes joggal kiváltva mindenki felháborodását.
De legalább egymásra lehetett haragítani az azonos településen élőket – gyanakvóan méregették egymást, ki kinek a kukájába csempészi a szemetét. Biztos a gazdagok nem akarnak fizetni és a szegény ember orcájának verítékével keresett kis pénzéből fizetett szemétszállítási díjat akarták elvenni.
Mert aki szegény, az a legszegényebb.
Lelakatolt kukák, erdőszéli illegális hulladéklerakók, egyre fogyatkozó köztéri hulladékgyűjtők… Szép, új világ.
A problémát az első lépcsőben kellett volna kezelni.
Mert nem, nem igaz, hogy a gonosz családi házasok azért hordták a kommunális helyekre a hulladékot, mert szerették volna tisztán és üresen látni a saját kukáikat. Hnem azért, mert nem tudták hová rakni, szétdobálni meg nem akarták.
És nem, nem igaz, hogy a “gazdagok” nem hajlandók fizetni a szemétszállításért.
A problémát a kezdet kezdetén úgy lehetett volna kezelni, hogy a helyi hulladékgazdálkodó vállalat felállít plusz konténereket – és azokat nem lakatolja le. Ez nem akkora anyagi teher, hogy ne lehetett volna megoldani.
A szemét mennyisége adott – azt rakni kell valahova.
Teljesen jogos, hogy át kell alakítani a szemléletet, törekedni kell a minél kisebb ökológiai lábnyomra, a tudatos vásárlásra, ökotudatos életmódra – ez a nemes szemlélet nyilván meg is hozza az eredményét. Majd.
A szemét meg most van ott, ahol van.
szemet-szentendre3Senki nem szereti a szemetet és senki nem akar szemetes helyen élni – az egészségügyi veszélyekről most ne is beszéljünk. A patkányok ugyanis kifejezetten szeretik a szemetet. Meg a csótányok is.
Egy hulladékkezelő vállalatot az adófizetők tartanak el. Ezt a helyi adón és a szemétszállítási díjon keresztül elég egyértelműen kifejezik.
Egy ilyen vállalatnak köztisztasági feladatai is vannak. Erről sok helyütt szeretnek elfeledkezni. Igenis kötelességük összeszedni közterületről a szétdobált hulladékot. Nem szép, hogy szétdobálták valakik, sőt – ennek ellenére ott van. És ott nem maradhat.
De erről elfeledkeznek. Ahogy a pontos szemétszállításról is.
A megoldás egy-egy köztéri bónusz konténer lehetett volna. Ezt követelhette volna a település lakossága az önkormányzatán. Még most is lehetne, csak…

Csakhogy az amerikai és a nápolyi maffiához hasonló húzással államosította pártunk és kormányunk a hulladékkezelést. Egy fél éve nem kapunk számlát sem, a szállítás is akadozik. Fél Év kevés volt a Nemzeti Hulladékbigyónak, hogy kialakítson – de legalább átvegye az előző – normális rendszert.
Amikor majd megjön a számla, fél évre visszamenőleg, az nem lesz kevés. Nagyon sokan nem fogják tudni kifizetni. Ha nem fizetik ki, nincs szállítás. Ha nincs szállítás, ismét következik az éj leple alatt a nejlonzacskókkal sunnyogás egy-egy esetleg nyitva felejtett konténerhez.
Ennek híján pedig az erdőszélre, szomszéd háza elé, építkezési területre.
Ki van ez találva.
De már biztosan készülnek a nemzetiszín pántlikás kukamatricák, már festik a kukásautókat is nemzetire.
Mert ettől működik a NER.

(Képeink Szentendrén, a Dunakanyar ékszerdobozában készültek.)

Szerző: t.m.
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szele Tamás: Fronthelyzet

Maul halten und weiter dienen, pofát befogni és tovább szolgálni – mondja Svejk, és most, …