Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Nincs egy nemzeti rongyom se’

Nincs egy nemzeti rongyom se’

Állok a szekrény előtt és elhatalmasodik rajtam a pánik. Mit vegyek fel augusztus 20.-án???

Se egy sujtás, se egy mente, cifra szűr vagy legalább egy kivarrt rokolya. Igaz, legutóbb is 12 éves koromban volt rajtam, amikor nemzetközi úttörőtáborban voltam Bulgáriában. Igaz, akkor citerám is volt még, nagy, tokban, meg is akasztottam a légikisasszony kocsiját a gép folyosóján vele.

Talán a gyerek holmijai között van egy hímzett blúz – amikor bejött a tulipántos a divatba, túrt egy ilyet magának. Pedig itt van ez a mozgalom, ez a Mindenkinek legyen egy ünnepi magyar viselete elnevezésű. Gondolom, rajtam kívül már mindenkinek van legalább egy köténye, mert nem ember az olyan, akinek nincs. Legalábbis nem magyar.

Valójában azt hittem, ezen már rég túl vagyunk, de igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy a divat körbejár, mindig ugyanazok a motívumok bukkannak fel, csak más kontextusba helyezve. Nézem a  fotót, a modellen farmer, fölötte meg a kivarrt mente vagy mi. Így kéne ünnepelni? Hát, nem tudom.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ha ezen a dolgon valahogy mégis túltenném magam, még mindig ott van a lábbeli kérdés. Azt mondják, eső lesz, de azért a csizma mégis túlzásnak tűnik.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ízlelgetem a szót: kézműves mozgalom, van ebben valami régies, noha nem túl régi. Olyan, mint az újjáéledő K-vonal: még tudjuk, mi az, de sosem képzeltük volna, hogy visszajön. Meg ez a mindenkinek legyen is… Nem lehetne, hogy a mindenki majd eldönti, mit vesz fel, különösebb mozgalmár múlt jelen vagy jövő nélkül?

Azt hiszem, megtaláltam a megoldást: nem mozdulok ki augusztus 20.-án. Mamusz lesz rajtam és kinyúlt póló, és mozgalmat is indítok, Mindenki hagyjon békén az ünnepen címmel.

Szerző: IMHO
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szele Tamás: Fronthelyzet

Maul halten und weiter dienen, pofát befogni és tovább szolgálni – mondja Svejk, és most, …