Home / HÍR / Nincs szükség Paks II-re

Nincs szükség Paks II-re

Nincs szükség Paks II-re, mert Magyarország jövőbeni energiaigénye az új atomerőmű nélkül is maradéktalanul kielégíthető – mondta Ámon Ada az Energiaklub igazgatója a szervezet Paksról komolyan című rendezvénysorozatának legutóbbi eseményén kedden.

Az energetikai szakember állítását egy az Energiaklub által készített elemzéssel támasztotta alá, amiből kiderült: a projekt az energiafogyasztás racionalizálásával, energiahatékonysági fejlesztésekkel, a megújuló energiaforrások nagyarányú felhasználásával és egy rugalmas, decentralizált energiarendszer kiépítésével a tervezett kiváltható. A kutatás szerint ráadásul a 4000 milliárdosra tervezett paksi büdzsénél jóval olcsóbban.

A szakértő nehezményezte, hogy a társadalmi és szakmai egyeztetés is elmaradt a tervezett bővítésről, amiről ráadásul a kelleténél előbb született meg a döntés. Az Energiaklub jövőképe 2030-ig szól. Erre az időpontra vonatkoznak az EU legújabb energia- és klímapolitikájának célszámai is, és Magyarország hivatalos energiastratégiája is 2030-ig tervez. Abban az évben még nagy valószínűséggel termelne mind a négy jelenleg létező paksi blokk. Fontos körülmény, hogy addig még van 15 évünk, ami az energetika számára is belátható, és a változások beindításához elegendő időt ad.

FOLYTATÁS

Szerző: Jandó Zoltán
Forrás: Figyelő Online

Olvasta már?

A román kormányfő elkésett, a magyar kormánygépet megtörték – csúcson a bukaresti csúcstalálkozó

Valami van a levegőben – jobban mondva már/még a földön, mert valahogy nem jönnek össze …