Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Nyolc amerikai szövetségi államban tartottak előválasztást: előretörtek a nők

Nyolc amerikai szövetségi államban tartottak előválasztást: előretörtek a nők

Az Egyesült Államok nyolc szövetségi államában tartottak előválasztásokat, amelyeken minden korábbinál több női jelöltre voksolhattak.

New Jerseytől Iowán át Új-Mexikóig sok helyen női jelöltek arattak győzelmet. A CBS televízió adatai szerint az idén 476 női jelölt indul a választásokon, és az eddigi előválasztásokon mind a republikánus, mind a demokrata párti jelöltek mindenütt nagyon jól szerepeltek. Dél-Dakotában például a republikánusok kormányzójelöltje nő lesz.Az őszi félidős választásokon – vagyis Donald Trump elnökségének félidejében – teljes egészében megújítják a 435 tagú képviselőházat, és újraválasztják a 100 tagú szenátus 35 politikusát. Ezen kívül 39 államban kormányzóválasztás is lesz.

Az amerikai politikai osztály és a közvélemény elsősorban Kaliforniára figyelt, s még Donald Trump is Twitter-bejegyzésekkel buzdította voksolásra az ottani republikánusokat. Ez az a tagállam ugyanis, ahol a legerősebb a Demokrata Párt, s a demokraták abban reménykednek, hogy ősszel Kaliforniában átütő győzelmet aratnak, és a szövetségi képviselőházban így megdönthetik a republikánus többséget. Ennek több következménye lehet, lapvélemények szerint a demokraták arra törekednének, hogy – a republikánus többség híján – megindítsák az alkotmányos eljárást Donald Trump elnök elmozdítására. A szerdán ismertté vált eredmények szerint Kaliforniában korántsem biztos a demokraták győzelme az ősszel tartandó félidős választásokon. Kedden Alabamában, Mississippiben, Új-Mexikóban, New Jerseyben, Iowában, Dél-Dakotában, Montanában és Kaliforniában tartottak előválasztásokat, amelyek során republikánusok és demokrata pártiak egyaránt megválasztották képviselő-, illetve szenátorjelöltjeiket az őszi, úgynevezett félidős választásokra.

A kaliforniai választási rendszer sajátosságai következtében a választásokon győztes első két helyezett méri össze erejét az országos megméretésen, függetlenül attól, hogy melyik párt képviselője. A déli állam egyes választási körzeteiben minden korábbinál több demokrata párti jelölt indult a választó kegyeiért, s elemzők attól tartottak, hogy az ősszel demokrata párti politikus kerül szembe demokrata pártival. Ez nem következett be, a választók több visszalépést könyvelhettek el. Viszont rendkívül nagy számban jelentek meg az urnáknál a republikánus szavazók, ami elemzők szerint azt jelzi: korántsem egyértelmű, hogy az ősszel a demokraták győznek Kaliforniában.

A várható éles választási küzdelmet jelzi, hogy az állam 48. számú választói körzetében, ahol a 2016-os elnökválasztáson Hillary Clinton demokrata párti jelölt nyert, most a republikánus Dana Rohrabacher  (ő nem nő!) újrajelölése – és várható újraválasztása – mellett döntöttek a szavazók, méghozzá elsöprő többséggel.

Fotó: CNN
 

Szerző: Huppa, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Bántsa a nemzetet: Így lehet vitázni arról, ami nincs, és ez az első hozzászólásból kiderül

Tegnap a Házban a Sargentini-jelentésre megfogalmazott kormánypárti válaszról vitáztak… Az elsőként felszólaló Mirkóczki Ádám (Jobbik) …