Home / HÍR / Orbán célja a veszélyérzet fenntartása

Orbán célja a veszélyérzet fenntartása

Idézi a NOL Reiner Rolandot, aki a miniszterelnök nyilatkozataival kapcsolatban tette a fenti kijelentés. „Rászedtek, kicseleztek és becsaptak a miniszterelnöktársaim” – panaszkodott Orbán Viktor a bécsi EU-csúcs után tartott sajtótájékoztatóján, amikor a kötelező kvótákról kérdezték.

Az Integrity Lab kutatásvezetője szerint a miniszterelnök rendszeresen ugyanazt a retorikai játékot játssza: rámutat egy problémára, amelynek van valóságalapja, majd felnagyítja. Reiner szerint a bécsi nyilatkozatot nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy a referendum előtt egy héttel vannak olyan felmérések, amelyek szerint hajszálon függ a referendum eredményessége. Ráadásul a pozsonyi és a bécsi tanácskozás alapján úgy fest, az EU szinte minden kérdésben abba az irányba menne tovább, amit Orbán is javasol. Mi több, a Brüsszellel szembeni háborújában még a V4-eken belül is egyedül maradt. Utólag a szlovák államfő meg is rótta a magyar kormányfőt, amiért nem értékelte, hogy az EU ráfordult a határvédelemre is, amit pedig Orbán jó ideje szorgalmaz. Reiner szerint okkal tért vissza most a kvóta ügyére: el kell terelnie a figyelmet arról, hogy az uniós politika változik, és a referendum oka fogyottá válhat – tette hozzá a szakember.

A „rászedtek” intermezzóval nyilván rá kellett erősítenie a „nép döntsön” kontra „brüsszeli jogi csűr-csavarok” kampányára, hiszen valószínűleg nem kis zavart okozott a kormánykommunikációnak, hogy a pozsonyi és a bécsi EU-csúcsok között Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy brüsszeli bizottsági ülésen közölte: Lengyelországnak és Magyarországnak – ha kellő számú ukrán menekültet befogad – elegendő lenne fokozott határvédelemre felkészülnie, felmentést kaphatnának a kötelező uniós kvóta alól. Az ilyen kijelentésekkel Brüsszel éppenhogy a szelet fogja ki Orbán Viktor vitorlájából – kommentálja Orbán húzását a cikk szerzője.

Fotó: MTI

Szerző: Csuhaj Ildikó
Forrás: Népszabadság Online

Olvasta már?

A KKM bekérette a spanyol nagykövetet, Szijjártó beszólt az ENSZ-nek

Bekérette Spanyolország budapesti nagykövetét szerdán a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a spanyol külügyminiszter Magyarországot bíráló …