Home / HÍR / HÍR - KÜLFÖLD / Orbán Európája? Ugyan már – Nemzetközi sajtószemle

Orbán Európája? Ugyan már – Nemzetközi sajtószemle

FAZ

A konzervatív lap cikke – akárcsak a világsajtó választásokkal kapcsolatos legtöbb kommentárja – azt elemzi, milyen hatással lesz Orbán Viktor győzelme az EU-ra. Orbán Viktor erős mandátumot kapott, a magyarok azt akarják, hogy továbbra is ő iréányítdsa a sorsukat. Bizonyosan akad kifogásolni való azon, ahogyan a belpolitikában felhasználja a hatalmát, de még az adott választási törvénnyel is leváltható lett volna, nem véletlenül volt ideges ténykedés a választás előtti napokban a kormány és az ellenzék oldalán egyaránt. Orbán taktikája a folyamatos polarizálás, aki nincs vele, az ellene van. Magyarországon már nem talált a súlycsoportjának megfelelő ellenségképet, ezért Soros Györgyöt választotta. Soros befolyásáról beszélni, arról vitatkozni lehet, de tisztességtelen az az állítás, hogy Sorost a nép ellenségének állítja be, aki ott áll minden bíráló, vagy ellenzéki megnyilvánulás mögött, és a Fideszesek is tudják, hogy ez értelmetlenség. A narratíva felhasználása emellett csúf antiszemita kliséket szolgál ki – ez elfogadhatatlan. Súlyos csapás az EU kohéziójára és a szövetségen belüli bizalomra nézve, hogy az EU-t és az ENSZ-t a „Soros-terv” kiszolgálóiként állította be. Amennyiben Orbán folytatja ezt a démonizálást, maga szűkítené a mozgásterét, amelyet Magyarország tulajdonképpeni lehetőségein túl is teremtett magának a menekültválsággal kapcsolatos kényelmetlen, éles, de alapjaiban képviselhető fellépésével. Más országok, így Lengyelország számára világítótorony, amelyhez orientálódnak. Pedig Orbán nem EU-ellenes: nagyra értékeli az unióm kínálta lehetőségeket – nem csak a támogatásokat, hanem a piacot is. Amikor a közös külpolitika kérdéseiben dönteni kell – mint legutóbb az orosz diplomaták ügyében -, akkor Magyarország az adott lépés bölcsességétől függetlenül mindig benne van. Magyarországnak és az EU többi tagállamának, főleg Németországnak az az érdeke, hogy az árok ne mélyüljön, hanem lehetőleg inkább áthidalják azt. Ehhez Orbánnak a belpolitikában le kellene tennie arról, hogy továbbra is az eddigiekhez hasonlóan lépjen fel, de a többi tagállamnak is el kellene fogadnia, hogy Orbán Országa megválasztott képviselője, aki felett helytelen lenne gyámkodni.

http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/ungarns-parlamentswahl-orbans-starkes-mandat-15533957.html

 

Die Welt

Orbán Viktor győzelme nem csak az EU jogállamisága szempontjából jelent tartós stressz-tesztet, hanem problémát okoz a berlini koalíció békéjére nézve is – idézte a jobboldali konzervatív lap Thorsten Brennert, a berlini székhelyű Global Public Policy Institute  (GPPI) kutató és politikai tanácsadó intézet Magyarország-szakértőjét. Brenner felszólította a német politikusokat, hogy nagyon alaposan tanulmányozzák Orbán Viktor március 15-i beszédét, amelynek érvelése „az 1930-as évekre emlékeztet”, amelyben meghirdette „illiberális állama radikalizálódását, és amelyben egyebek között azt ígérte, hogy „erkölcsi, politikai és jogi elégtételt fog venni”. Emellett A „Stop-Soros” törvénycsomag, amelyet most elfogadnak majd, az EU normáinak és értékeinek eddigi legsúlyosabb megsértése lenne. Európa még nem talált hatásos receptet mindez ellen. Orbán példakép az illiberális-tekintélyelvű erők számára Le Pentől Geert Wildersig, és néhány tévúton járó CDU-as továbbra is az Orbánhoz való közeledésben látja majd az üdvözülést. „Ugyanakkor nem szabad túlbecsülni Orbán uniós politikára gyakorolt befolyását, néhány kérdésben még a V4-ben is elszigetelt, és az EU külpolitikájában gyakran kevésbé radikális, mint a belpolitikában. Brenner szerint Németországnak kell eldöntenie, hogy hogyan viszonyul Orbánhoz, hiszen Angela Merkel és Manfred Weber frakcióvezető az ENSP-frakció két legfontosabb embere. Merkelnek végre komolyan ki kell a jogállamiság mellett. és az Európai Néppártban nem szabadna helyet adni olyannak, mint Orbán, aki antiszemita felhangokat vet be. A nagybefektetőknek, mint a német autógyárak, végre el kell határolódni Orbán politikájától, és Merkelnek fell kell tennie a kérdést Orbánnak: Mi lesz a végjáték? Erdogant akarod követni? Orbán ugyanis most még eldöntheti, hogy végleg fel akarja-e égetni a hidakat maga mögött. Csak a magyaroknak tudnak véget vetni az Orbán-rezsimnek, mégpedig egy egységes ellenzéki mozgalommal. Külföldről is lehet valamit tenni: például az új, tisztességes ellenzéki erők támogatásával, és a független sajtóorgánumok és civil szervezetek anyagi segítésével. Amennyiben az utóbbiakat betiltják, Németországnak fel kell ajánlani, hogy itt jegyeztessék be magukat. Röviden: az uniód tagállamoknak maximálisan ki kell használniuk a rendelkezésükre álló emelőket, és ide tartozik az is, hogy Brüsszel sokkal határozottabban fellép az uniós pénzekkel való korrupció ellen, amellyel Orbán a hálózatát építi.

https://www.welt.de/politik/ausland/article175285911/Wahl-Auf-Deutschland-wird-es-ankommen-im-Umgang-mit-Orban.html

Die Welt

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter Orbán Viktor egyértelmű győzelme után határozott cselekvésre szólította fel az EU tagállamait. A Die Weltnek nyilatkozva Asselborn kijelentette: „Az EU-nak szembe kell szállni az értékek romolásának és a megfélemlítésnek ezzel a logikájával”. „Az érték-tumor közömbösítésére különösen e után a magyarországi választás után Németországon, Franciaországon és mindazon a többi tagállamon a sor, amelyek nem közömbösek, hogy gyorsan és félreérthetetlenül megnyilvánuljanak az európai értékkonstrukció alapján” – mondta. Európa a diplomata szerint nem azért fogott össze, és nem azért épült fel, „hogy szabad utat nyisson a kormányok nemzeti ideológusainak, hanem azért, hogy a XX. század első felének rombadölése ne ismétlődhessen meg. „Orbán és társai nem referencia a gyermekeink Európai Uniójának”, és ezt csakis az érték-unió garantálja tartósan – mondta. Aggodalmának adott hangot, hogy Magyarország és Lengyelország után Közép-Kelet-Európának, vagy akár egy alapító államnak is megtetszhet az értékek lerombolása és a megfélemlítés. Leszögezte: az EU Magyarország kérdésében alapvető döntés előtt áll. „Vagy ráhagyja az EU-t Orbán logikájára, és a a tömeges bevándorlásban veszélyt és a keresztény értékek fenyegetését látja, amellyel szemben védekezni kell, vagy megállítja a megfélemlítésnek ezt a kurzusát, és kiáll az emberi értékek, a közösségiség és a béke mellett áll ki. Asselborn szerint Magyarország problémája „nem pár száz menekült integrációjában, hanem egyre több fiatal magyar kivándorlásában van”.

https://www.welt.de/politik/ausland/article175277264/Luxemburgs-Aussenminister-Ungarns-wahre-Probleme-bestehen-nicht-in-der-Immigration.html

Süddeutsche Zeitung

A liberális német lap szerint Orbán Viktornak nem tudott ártani sem autokrata stílusa, sem a sok korrupciós történet. Nem hagyták cserben hűséges hívei akiket az agymosás módszerével és nagy pátosszal dolgoz meg, és milliónyi muzulmán bevándorlásáról szóló ijesztgetéssel tart igézetében – írta „Az EU elveszti Magyarországot, és nem nyer semmit” című kommentárjában a lap. Orbán győzelme Magyarországnak semmi jót, Európának sok bosszúságot ígér, mert ez a lelkiismeretlen stratéga a megosztás mestere. Odahaza a „nemzetre” való minden hivatkozás ellenére régen mély árkokat szántott, mert a megosztott politikai térkép még mindig as legjobb garancia arra, hogy zavartalanul tovább kormányozhasson. A történtekről legalábbis részben az ellenzék tehet, mett nem tudta kibontani az együttműködésre irányuló pozitív kezdeményezéseket, és ez nem csak a baloldal és a Jobbik közötti, nehezen áthidalható ideológiai ellentéteken múlt, hanem a baloldali-liberális táboron belüli féltékenykedés is. Orbán tovább építheti a meghirdetett „illiberális demokráciáját”, és a megosztást beviheti az unióba is: utánzókat már rég talált ehhez – írta a lap.

http://www.sueddeutsche.de/politik/ungarn-wahlsieg-viktor-orban-kommentar-1.3937015

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Orbán Viktor győzelme konfrontációra bátorítja Kelet-Európát – írta a lap kommentárjában. Orbán EU-cal kapcsolatos politikája mindig kétarcú colt, de újabb győzelmével még az eddiginél is veszélyesebbé válhat a közösség számára. Folyton szidalmazza az EU-t, de az utóbbi évek gazdasági fellendülése az EU nélkül lehetetlen lett volna. Lehetséges, hogy Orbán folytatja az EU-ellenes játékát, és az EU számára olyan állapot marad fenn, amelyben a Budapesttel kapcsolatos rendszeres bírálata ellenére egészen jól berendezkedett. Ez azonban nem bizonyos. Ez egyrészt Orbánon múlik, akinek a retorikája egyre radikálisabbá lett, az ideológiai motívumok és a hatalomtechnikai megfontolások nehezen kibogozható keveredése miatt – ezzel ő nehezíti eg magának az addigi kötéltáncot. Emellett egyre újabb korrupciós vádak látnak napvilágot, és mivel ezekkel nyilvánvalóan nem tud odahaza pontokat szerezni, kézenfekvő, hogy a figyelem elterelésének érdekében eszkalációra törekszik. Ám azért is okozhat az eddiginél erősebb fejfájást az EU-nak, mert Magyarország környezetében is változik a helyzet, és Orbán győzelme Brüsszellel való konfrontációra bátoríthat más közép-kelet-európai tagállamokat is. Ez végső soron a demokratikus és jogállami normák fellazításához vezethet a kontinens keleti felén, amivel szemben az EU a mostaninál is kevesebbet tud majd felhozni, és ezzel erősödnének a centrifugális erők, amelyek nem csak a közösség keleti felén láthatók.

http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/ist-viktor-orbans-wiederwahl-problematisch-fuer-die-eu-15533347.html

 

Die Welt

Ez után a választás után Magyarország végleg politikai kómába zuhan, mert már eddig is alig akadt valaki, aki nyilvánosan szembe mert szállni Orbánnal. Tragikus, hogy ezzel még valószínűtlenebbé vált egy demokratikus hatalomváltás. Ez nem csak Magyarország számára aggasztó, hanem az Orbán-modell probléma minden európai számára. győzelme hétszelet ad ahhoz, hogy egész Európába exportálja a Führer-demokráciát. Jó tanítványai vannak, például Lengyelországban. Brüsszelben ez déja-vue érzést keltI: Orbán már megtette mindazt, amiben a lengyelek most követik, még ha Varsó jóval ügyetlenebb is. Kelet-Európa orbanizálódása nyomás alá helyezi majd az EU-t, amely bonyolult döntési ls szavazási szabályozásai miatt már most is képtelen mozdulni. Hogyan hozzanak egyhangú döntést, ha Putyinnak legközelebb étvágya támad egy volt szovjet köztársaságra: az öntudatos Magyarország Lengyelországgal és másokkal együtt megvétózza a szankciókat, vagy éppenséggel más európai demokrácia-bűnözők kipellengérezését? A magyarországi választási eredménnyel megerősödött keleti tömbbel az EU-t az ENSZ sorsa fenyegeti. ha túl sok állam van együtt, amelyeket nem az értékek közös volta köt össze, akkor az együttműködés fogatlan vitaklubbá züllik. „Tehát el lehet menni odáig, hogy kijelentsük: Orbán azon van, hogy az EU sírásójává legyen. Szegény Magyarország, szegény Európa, egy kisszerű szellem okozza a bukásodat” – írta a jobboldali konzervatív lap.

https://www.welt.de/politik/ausland/article175276162/Ungarn-Nun-droht-die-Orbanisierung-Europas.html

 

Bloomberg

Európának meg kell tanulnia az autokraktáival dolgozni – írta a hírügynökség kommentárjában. Orbán Viktor győzelme azt a fontos igazságot mutatja meg, hogy az európai politika jobbszárnyán Orbán jobbra tolta az elfogadottnak a határát , és otthon van az európai fősodor néhány pártjában. Rossz példát mutat más nacionalisták számára a térségben, és bátorítja a jobbszél kiközösített pártjait Nyugat-Európában. De nem ehhez a társasághoz tartozik, a Fidesz Angela Merkel pártja mellett az Európai Néppárt tagja. Egyensúly-mutatványa megtartotta őt a legitim európai jobboldalon belül. Nem kívülálló, mert tartós győztes. Mindazok ellenére, ami tudható a belpolitikájáról, és amit a nemzetközi megfigyelők megállapítottak, a választás eléggé szabad és tisztességes volt ahhoz, hogy el kelljen fogadni az eredményt. Orbán minden más középjobb európai politikusnál sikeresebben tolta a fősodor számára elfogadhatónak a határait jobbra, a hagyományos középjobb és a szélsőjobb közötti szürke területre. Azzal tette ezt, hogy sorozatosan átlépte a hatért. Össszeesküvés-elméletei még nem hatoltak be a fősodorba, de az európai kulturális tisztaságról vallott nézetei már eljutottak oda. Orbán elősegítette egy új normalitás létrejöttét az EU-ban, amelyben a tömbnek választania kell aközött, hogy az illiberális kormányokat valamiféle liberális vonalra kényszerítsen, vagy kompromisszumot kössön velük, mint elfogadott realitással. Bizonyos jelek arra utalnak, hogy Brüsszel a jobb változatot választja: várhatóan cserébe néhány csekély engedményért elejti a Lengyelország elleni 7. cikkely szerinti eljárást. Tény, hogy az EU nem képes fellépni a keményedő jobbközép ellen az összes fronton, amelyet megnyitott. Az unió kéntelen lesz elfogadni az Orbán-féle jobboldalt mindaddig, amíg a hasonló vezetők és pártok névlegesen centristák maradnak, és lázadás helyett hajlandók tárgyalni, és nem kérdőjelezik meg országuk uniós tagságát. Orbán szavakban lázad, de a valóságban soha nem utasította el a párbeszédet az EU-val és nem merült el az unió politikai spektrumának mély végén. Mások inkább ezt követték, mint a lázadó retorikát. Úgy sem tehet tovább az EU, mintha Orbán elszigetelt, vagy valamiféle hiba lenne, de odafigyelhet a korrupciós vádakra, amelyek Orbán sebezhető ponthát alkothatják, és rávilágíthat ezekre. Ez hosszú játék, és közben az EU-bnak meg kell tanulnia, hogyan dolgozzon a növekvő Orbán-párti kontingenssel, amely idővel kiterjedhet legnagyobb és leghatalmasabb tagállamaira, talán még Németországra is.

https://www.bloomberg.com/view/articles/2018-04-09/viktor-orban-s-vision-of-illiberal-democracy-is-here-to-stay

 

 

 

 

 

 

Szerző: hj
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Hoppá: az Európai Néppárt lengyel tagjai a 7. cikk elindítása mellett szavaznának

A Sargentini-féle magyar különjelentés elfogadása mellett készülnek szavazni a Lengyelországban ellenzékben lévő Polgári Platform (PO) …