Home / HÍR / “Orbán Magyarországa messze a súlycsoportja felett bokszol az európai ringben”

“Orbán Magyarországa messze a súlycsoportja felett bokszol az európai ringben”

A Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Süddeutsche Zeitung című német újságok, valamint a Financial Times című brit lap egyaránt a vasárnapi választásokkal kapcsolatban foglalkoztak pénteken Magyarországgal.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)  Szavazás Orbánról címmel közölte Stephan Löwenstein írását. A szerző kiemelte: kétségtelen, hogy Orbán Viktor és a Fidesz az utóbbi nyolc évben nagymértékben átalakította az államot és a törvényeket, “a saját javára is”, de a döntés arról, hogy folytassa-e tevékenységét az eddigi kormány “még” a nyolcmillió választópolgár kezében van, és a sajtóban zajló viták is azt mutatják, hogy megvan a véleménynyilvánítás szabadsága. A többi között kifejtette: önmagában hírértékű, hogy izgalmas a választás, de továbbra is az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Orbánnak meglesz a többsége.Hozzátette még, hogy “Orbán Magyarországa messze a súlycsoportja felett bokszol az európai ringben”, és a miniszterelnök jóval nagyobb figyelmet kap a külföldi, főleg a német nyelvű sajtóban, mint a hasonló méretű országok kormányfői. Általában “rossz sajtója” van, de ez a belpolitikában inkább használt neki – írta a FAZ.

A Süddeutsche Zeitung Magyarország és a világ gonosz többi része címmel közölte Peter Münch írását, amely szerint Orbán sokáig sikerrel épített “a migránsokkal és a sötét hatalmakkal szembeni félelemre”, de az ellenzék az utóbbi időben megerősödött. Kifejtette, hogy Orbán a félelemre építve igyekszik pártja támogatására ösztönözni a választókat, s megkönnyíti a dolgát, hogy az utóbbi években “a legtöbb médiumot az uralma alá hajtotta és létrehozta az általa meghirdetett illiberális államot az állam átépítésével”, továbbá minden kulcspozícióban “hű követői ülnek, és a gazdaságot baráti oligarchák hálózata uralja”. Így egészen a legutóbbi időkig nem volt kétséges, hogy 2010 és 2014 után ismét megnyeri a választást, de végül az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely személyében mégis lett ellenfele – írja. Hozzáteszi, hogy a legtöbb megfigyelő Orbán győzelmével számol, amely azonban “sokkal kevésbé lesz dicsőséges, mint 2014-ben” volt.

A Financial Times  internetes cikkében úgy vélekedik, az ellenzéki pártok, a média és a magyar civil társadalom számára a vasárnapi választásokkal kapcsolatos kérdés nem csak az, hogy Orbán Viktor megnyeri-e a választásokat. A legutóbbi burkolt fenyegetések, a médiában kiszivárgott és a már beterjesztett új jogszabályok a kritikusok azon aggodalmait táplálták, amelyek szerint az újabb győzelem felbátoríthatja a Fidesz kormányt, hogy az Európai Unióval, a demokráciával és a jogállamisággal szemben keményebb álláspontot képviseljen – írja a szerző, Neil Buckley. A cikk idézi Orbán Viktort, aki hangsúlyozta: “a választás után elégtételt veszünk, erkölcsit, politikait, jogit”. A FT hírösszefoglalójában is a magyar választásokkal foglalkozott, közölve, hogy a felmérések szerinti legvalószínűbb eredmény Orbán parlamenti többsége lesz. Orbán Viktor “szélsőjobboldali miniszterelnök” összecsapott az Európai Unióval az illiberális demokrácia kiépítésére irányuló törekvése miatt. Ellenfelei pedig azzal vádolják, hogy két kormányciklusa alatt nőtt a korrupció. Orbán tekintélyelvű módon lecsapott a médiára, ezért kevés független hang maradt – tették hozzá.


Szerző: Huppa, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szele Tamás: Dinamitos halászat

Kérem, annyi baja volt a valódi sajtónak a héten, hogy nem értünk rá az álsajtóval …