Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Orbán nem akart találkozni az Amnesty International főtitkárával

Orbán nem akart találkozni az Amnesty International főtitkárával

Salil Shettyvel, az Amnesty International főtitkárával a Magyar Narancs készített interjút.

Az AI bekerült a nemzeti konzultációba is, erről így írtak a FB-oldalukon:

Óriási elismerés érte az Amnesty International Magyarországot és a Magyar Helsinki Bizottság / Hungarian Helsinki Committee-t, név szerint bekerültünk a legújabb Nemzeti Konzultációba!!! Minket azzal vádol a kormány, hogy 1. többször is követeltük Ahmed H. szabadon bocsátását…(korrekció: a terrorcselekményt tartjuk megalapozatlannak és abszurdnak) 2. aki kövekkel támadt a rendőrökre… (korrekció: az ítélet nem írja, hogy a rendőrökre támadt volna (irányukba dobott), sőt még csak köveket sem említ (szilárd tárgyak) 3. és kártérítés fizettetne a magyar állammal (ezt tavaly júniusban találta ki Budai Gyula, de ötletünk sincs, honnan vette) +1. nem vagyunk Soros szervezet (bármit is jelentsen ez).

Teczár Szilárd kérdésére, amely azt firtatta, mi volt a főtitkár első gondolata ezzel kapcsolatban, Shetty ezt mondta:

Tulajdonképpen hálásak vagyunk az ingyenes publicitásért, saját erőből csak nagyon drágán tudnánk elérni egymillió háztartást.

A civiltörvénnyel kapcsolatban megjegyezte:

… ha felfednénk adományozóink kilétét, azzal megsértenénk a magánélet szabadságának európai normáit. Lehetőségünk sincs betartani a törvényt, nincs más választásunk, csak a harc.

Nem zárkózott el a magyar kormánnyal való párbeszédtől sem:

A legtöbb országban a legmagasabb szinten fogadnak, garancia persze nincs erre, de ez a szokás. Magyarországon is a miniszterelnöktől kértünk találkozót, aki átadta a lehetőséget Szijjártó Péter külügyminiszternek. Két-három hete összefutottunk vele New Yorkban az ENSZ közgyűlésén, akkor beleegyezett a találkozóba, de végül lemondta, ha jól tudom, Ukrajnába kellett sietnie.

Ahmed H-val kapcsolatba elmondta:

Tudomásunk szerint Magyarországon egyetlen esetben sem találtak összefüggést menekültek és terrorizmus között, nem történt terrortámadás, még csak annak veszélyével sem találkoztak a hatóságok. Ezért megtalálták ezt az embert, aki megafonba beszélt és néhány tárgyat dobott a rendőrök felé, és állami milliókból kampányt folytatnak ellene, hogy bebizonyítsák: a menekültek veszélyesek.

Aung Szan Szú Kjí szerepét a rohingják elleni etnikai tisztogatásban így ítéli meg:

Elég kiábrándító, hogy nem csupán nem szólalt fel az erőszak ellen, még felháborító dolgokat is mondott, beleértve ebbe, hogy nem akarta kimondani a rohingja szót. (…) Szú Kjínek nyilvánvalóan többet kellett volna tennie, de a nemzetközi közösség figyelmét ez nem terelheti el a valódi felelősökről, mivel nem Szú Kjí irányítja a hadsereget.

 

A teljes interjú itt olvasható!

 

 

Szerző: Teczár Szilárd
Forrás: Magyar Narancs Online

Olvasta már?

POST IT: Két év alatt 118 millió forintot csorgattak át a POSZT vezetői a saját cégükbe

Nemrég hír volt, hogy három évre megújították a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) vezetésének mandátumát. …