Home / HÍR / Őrizetbe vettek, majd elengedtek egy török írót Spanyolországban

Őrizetbe vettek, majd elengedtek egy török írót Spanyolországban

Spanyolországban vasárnap szabadlábra helyezték Dogan Akhanli német állampolgárságú török írót, akit előző nap vettek őrizetbe Ankara kérésére. Akhanlit egykor azzal vádolták, hogy 1989-ben Isztambulban részt vett egy pénzváltó elleni rablógyilkosságban. Egyelőre nem tudni, hogy ezt a vádat melegítették-e fel ellene, vagy valami egyébbel vádolják.

Az Európai Bizottság teljes mértékben megbízik a spanyol hatóságokban, abban, hogy az uniós jognak megfelelően járnak el Dogan Akhanli német állampolgárságú török író őrizetbe vételének ügyében – jelentette ki hétfőn Alexander Winterstein, az uniós végrehajtó testület helyettes szóvivője brüsszeli sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva. A szóvivő aláhúzta, hogy a jogállamiság az egyik olyan alapérték, amelyre az Európai Uniót építették. Az uniós bizottság hisz abban, hogy a nemzetközi testületek – az Interpolt is beleértve – nem csorbítják ezt az értéket akkor sem, ha egy írót azért vesznek őrizetbe, mert nem ért egyet Recep Tayyip Erdogan török elnök kormányának politikájával.

Az Európai Unió és Törökország kapcsolatával kapcsolatban a szóvivő emlékeztetett arra, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke nemrégiben aggodalmát fejezte ki, mert szerint Erdogan politikája nem jó irányban alakul. A bizottság elnöke úgy vélekedett, a jelenlegi török politika messzebbre viszi Törökországot Európától ahelyett, hogy közelítené ahhoz – tette hozzá a szóvivő.

Akhanli ügyvédje közlése szerint az író ellen az Interpolnál úgynevezett vörös megjegyzés (red notice) van érvényben, amellyel arra lehet egy országot felszólítani, hogy találja meg és átmenetileg vegye őrizetbe az illetőt. Ez azonban nem egyenlő a nemzetközi elfogatóparanccsal. A PEN nemzetközi írószervezet “egyértelműen politikailag motivált” eljárásnak minősítette az ügyet. Sascha Feuchert, a PEN alelnöke felszólította a spanyol hatóságokat, hogy semmiképpen se adják ki az írót Törökországnak.

Az író weboldala

A könyvei itt találhatók

Fotó innen

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Fábián András: A Messiás eljövetele

A messiás magyarra fordítva „felkentet” vagy „segítőt” jelent. Görög fordításban Χριστός, Khrisztosz. (Latinosan Cristus, amely a magyarban a Krisztus formában gyökeresedett …