Home / HÍR / Orosz börtönben agyonvert ügyvédről elnevezett lista az amerikai-orosz viszály legújabb állomása

Orosz börtönben agyonvert ügyvédről elnevezett lista az amerikai-orosz viszály legújabb állomása

Az amerikai pénzügyminisztérium hétfőn emberi jogsértés indokával szankciós listára vett fel több orosz tisztségviselőt, köztük Alekszandr Basztrikint, az orosz szövetségi Nyomozó Bizottság (SZK) elnökét, akit Vlagyimir Putyin elnök közeli szövetségesének tekintenek. A lépést a Szergej Magnyitszkij orosz ügyvédről elnevezett, 2012-ben meghozott amerikai jogszabály alapján hozták meg, amely az Egyesült Államokba való beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtja az érintetteket.

Szergej Magnyitszkij, aki az amerikaiak szerint ügyvéd, az oroszok szerint könyvelő volt, tisztázatlan körülmények között, 11 hónap fogva tartás után, 2009 novemberében orosz börtönben halt meg. Magnyitszkij a Hermitage Capital amerikai befektetési alapnak dolgozott, s azután vették őrizetbe, hogy orosz rendőröket, hivatalnokokat, bankárokat és adóhatósági tisztviselőket korrupcióval, az alap pénzének – összesen 230 millió dollárnak – az ellopásával vádolt meg egy vizsgálat folyamán tett vallomásában. Magnyitszkijt adócsalás vádjával vették őrizetbe 2008 őszén, de a tárgyalást nem érte meg. Az orosz sajtóban is megjelent hírek szerint a börtönben agyonverték. Egy orosz elnöki bizottsági vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy Magnyitszkij fogva tartása, valamint orvosi ellátásának a börtönhatóságok általi elutasítása kínzással volt egyenértékű. Két évvel később hasonló következtetésre jutott az Európa Tanács is.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a diplomáciai tárca honlapján közölt állásfoglalásában úgy vélekedett, hogy a Magnyitszkij-lista kiterjesztésével Washington “méltatlan bosszúvágyról tett tanúbizonyságot”. Rámutatott, hogy a távozó amerikai kormányzat – amelyet a diplomata modortalansággal és orosziszonnyal vádolt meg – kevesebb, mint három hét alatt negyedik alkalommal tett ellenséges lépést Oroszország ellen. Hangot adott meggyőződésének, hogy a “szankciómániába esett” washingtoni funkcionáriusok alkalmatlansága mindenki számára egyértelmű. Vjacseszlav Vologyin, az Állami Duma elnöke mind a Magnyitszkij-lista kibővítését, mind a kongresszusban előkészített, Oroszország elleni új szankciókat a távozó amerikai kormányzat “hisztériájának” nevezte.

Basztrikin mellett a szankciós listára került Sztanyiszlav Gorgyijevszkij, az SZK egy munkatársa, valamint Gennagyij Plakszin, a 2008-ban megszűnt Unyiverszalnij Bank Szberezsenyij (Univerzális Takarékbank) volt vezetője. A bank a Hermitage Capital körüli korrupciós botrány gyanújába keveredett. A szankciós lista továbbá Andrej Lugovoj és Dmitrij Kovtun, a Litvinyenko-gyilkosság két főgyanúsítottjának nevével bővült.

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szele Tamás: Kimcsi, félkészen

Hát kérem, kollégáim megígérték volt, hogy meg fogom magyarázni a koreai helyzetet, ám legyen. Hogy …