Home / HÍR / Papíron Orbán sem nagyon mond mást a menekült-ügyről, mint Tajani, csak…

Papíron Orbán sem nagyon mond mást a menekült-ügyről, mint Tajani, csak…

Antonio Tajani az Európai Parlament elnöke csütörtökön a berlini fal ledöntésének 28. évfordulója alkalmából a német fővárosban mondott ünnepi beszédet.

Az EP olasz konzervatív elnöke a Konrad Adenauer Alapítvány ünnepi rendezvényén hangsúlyozta, hogy a Brexit, a jobboldali populizmus és a nacionalizmus erősödésének közepette át kell gondolni, hogy mit jelent Európa és a kontinens nemzeteinek együttműködése az EU-ban.  A közösség tagjainak a széthúzó erőkkel dacolva össze kell tartaniuk, de ez csak az önazonosság megerősítésével és az EU működésének mélyreható átalakításával sikerülhet – húzta alá. Úgy kell átalakítani a viszonyokat, hogy ismét “a politika legyen a főszereplő, és ne a bürokrácia”– hangoztatta az EP elnöke. Hozzátette, hogy a politikát “újra fel kell fedezni”. Minden tagállamban “több politikus, több vezető személyiség” kell, mint Helmut Kohl néhai német kancellár vagy Angela Merkel.

A migráció ügyének kezeléséhez szigorúan szét kell választani a háborús menekülteket és a hazájukból gazdasági okok miatt elmenekülő embereket, és az EU-Törökország menekültügyi megállapodás mintájára a közösség szomszédságának más országaival is egyezményeket kell kötni – jelentette ki. Továbbá az Afrikából az EU felé irányuló megfékezésére ki kell dolgozni “Marshall-tervet” a szomszédos földrész stabilizálására és gazdaságának fellendítésére, különben a jelenleginek a sokszorosára emelkedik az EU-ra nehezedő migrációs nyomás – fejtette ki az EP elnöke.

(Innentől vélemény)

Orbán sem mond nagyon mást, csak éppen a hangsúlyokat helyezi át és csúsztat egy kicsit(?), amikor gyűlölet céltáblájává teszi a menekülőket és hazugságokkal riogat a kötelező kvótával kapcsolatban. Nem a probléma megoldása érdekli, hanem a probléma felnagyításával keltett hangulatban elfoglalható szerepe (vö. hatalom). Ha pusztán a szavakat nézzük, a retorikában nincs nagy különbség, azonban a kontextusba helyezett mondatok Magyarországon egészen más jelentéssel bírnak, mint Tajani beszéde Berlinben. A magyar kormány szeret a zavarosban halászni, mert a felkavart iszap elrejti a rapsicok horgait. A vicces (nem vicces) az egészben az, hogy noha az Uniónak a kezdetektől fogva viszonylag határozott volt a menekültpolitikája, itthon azonban a harsány brüsszelezés- sorostervezés közepette elkendőzték ezeket az álláspontokat, majd most, nagy hirtelen felrántja Orbán a lepelt, és azt mondja: NAUGYE! Az EU is átvette a magyar álláspontot! És ezt az előadást mi szép csendeben végignézzük.

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Sajtóügyi vétségek

Kérem, sok érdekes dolog történt tegnap, némelyek különösek, mások csodálatosak voltak, megint mások meglepőek, épp …