Home / HÍR / Párbeszéd: Káosz az online egészségügyi rendszerben

Párbeszéd: Káosz az online egészségügyi rendszerben

Elképesztő káosszal indul az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér – vélekedik a Párbeszéd.  A párt írásbeli kérdést intézett Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy adjon ki minden adatot az utolsó pillanatban kiadott kártyaolvasók közbeszerzésével kapcsolatban.

Hiába vették át korábban a háziorvosok a betegek adatainak leolvasásához szükséges kártyaolvasókat, a rendőrség futárszolgálata újabb eszközöket szállított ki az érintetteknek. Volt, aki további hét, mások mindössze egy eszközt kaptak az államtól. Sok orvos arra is panaszkodik, hogy nem lehet elérni az Állami Egészségügy Ellátó Központ ügyfélszolgálatát sem, így nem tudják megoldani az esetlegesen felmerülő technikai problémákat.

A Párbeszéd írásbeli kérdést intézett Pintér Sándorhoz, hogy megtudja, mégis milyen okból volt szükség az utolsó pillanatokban újabb eszközök kézbesítésére és azokat milyen szempontok szerint osztották szét a háziorvosok között. Felmerül ugyanis a gyanú, hogy az ellátóközpont direkt több eszközt vásárolt a szükségesnél, hogy azzal valamelyik fideszközeli céget juttassa komolyabb bevételhez. Emiatt feltették azt a kérdést is, hogy kik indultak a kártyaolvasókkal kapcsolatos közbeszerzéseken és azt mennyi pénzből vásárolta meg a magyar állam.

Az EESZT informatikai rendszerben a megfelelő jogosultságú szakorvosok, háziorvosok és nővérek számára minden lelet és felírt recept online megtekinthető. Mától tehát már az ország bármely kórházában és szakrendelőjében lekérdezhetővé válnak a betegek egészségügyi adatai. Az EESZT-nek a lakosság számára használható felületén, az Eeszt.gov.hu oldalon ügyfélkapus bejelentkezés és érvényes tajszám beírása után rendelkezhetnek a felhasználók, vagyis a betegek, hogy pontosan milyen adataikat is láthatják a rendszerben. MNO
Szerző: Huppa.hu, MTI, MTI OS
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Fábián András: Kezdeményezések hálójában

Mint ahogyan azt már korábban megállapítottuk, a nyár elmúltával beköszöntött a tüntetések szezonja. A tüntetésnek …