Petárda

A sokadik poszt tűnik fel a közösségin, különböző megközelítésekkel. Van, aki könyörög, van, aki bélkitépéseket helyez kilátásba, ha valaki petárdázással hoz frászt a kutyájára. Aztán szilveszter után jönnek majd az eltűnős posztok.

Van kutyám, mielőtt bárki is. Ráadásul félős, egy légy is sokkot tud okozni neki. De még így sem tudok azonosulni a dologgal. Nem mintha életemben akár egyszer is petárda lett volna  a kezemben vagy a társaságomban bárkiében, nálunk ez nem szokás. De nagyon sokan vannak, akiknél igen. Nekik hozzátartozik a szilveszterhez, mint a pezsgő vagy a virsli. Mi sötétedés után már ki nem tesszük a négylábunkat az utcára – bevallom, én is félek, hogy vicces polgártársaim abban lelik örömüket majd, hogy beszarassanak.

De ez a dolog, létezik, lesz is, kiirthatatlan. Mint sok minden más. Az energiát abba kellene fektetni, hogy magunkat megóvjuk.

Az óévtől egyébként mindig hangosan, zajosan búcsúztak el, hogy elijesszék az ártó szellemeket. Erről persze a petárdázók többsége nem tud. Úgy tűnik, a kutyásoké sem.

De a több millió körzeti megbízott országában jól jönne már a csoportos leépítés. Egyszerűen meg kellene végre tanulnunk együtt élni. A másik másságával, a másik hülyeségével. Amikor leesett az a kis hó, a gondnok sónak kinéző, ám nem sóból készült csúszásgátlót szórt a járdára. A négykutyás hölgy, akinek hangjától alkonyatkor és hajnalban is zeng a környék, mert az egyik ebet nem igazán tudja kordában tartani (kb. 400 ember tudja már az állat nevét), elkezdett ordítozni vele, hogy az az izé ki fogja marni a kutyái lábát. A gondnok meg visszaordított, hogy akkor essen mindenki a picsájára, ő leszarja. Boldog adventet.

A kutyások között is vannak hülyék, a nemkutyások között is, mint ahogy a bringások sem mindig lét keréken tovagördülő angyalok. Egyszerűen ki kéne venni a dologból a hovatartozási megjelöléseket: emberek vagyunk. Túl sokfélék ahhoz, hogy sztenderdeket lehessen alkotni, vagy, ha igen, egyet: élni és élni hagyni.

És megoldani, hogy a rémült eb ne szökjön ki a birtokról.

Ne hajolj fölé, ember!

Az illegálisan vásárolt pirotechnikai eszközök veszélyeire figyelmeztetett Cserényi József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) igazgatásrendészeti főosztálya rendészeti osztályának kiemelt főreferense a köztévében szerdán. Cserényi József elmondta: Magyarországon csak bevizsgált pirotechnikai eszköz hozható forgalomba, külföldön nem mindenhol, ezért ezeket a termékeket olcsóbban lehet beszerezni. Ezért sokan áthozzák a határon és feketén árulják. Az árust 150 ezer forintig terjedő szabálysértési bírsággal sújthatják és elkobozzák a termékeket. Hangsúlyozta: aki ilyet vásárolt, “orosz rulettet” játszik; nem tudja, mit vett, nem magyar nyelvű még a használati utasítás sem, tehát ha nem ismeri nagyon jól a terméket, használni sem tudja. Jelezte: gyakori az is, hogy otthon próbálják a pirotechnikai eszközök hatásfokát javítani, ez nagyon veszélyes, ráadásul jogilag az átalakítás gyártásnak minősül, ami engedélyköteles. Cserényi József felidézte: pirotechnikai eszközt árusítani december 28-tól december 31-ig, felhasználni december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig lehet. Tárolni sem tűzveszélyes anyagokkal együtt, sem pedig nedves helyen nem szabad, mert ha átnedvesedik és kiszárad, nagyon labilissá válik, és már attól elindulhat, ha leejtik – tette hozzá. Kiemelte azt is: a pirotechnikai termékeket oldalról kell elindítani, nem szabad föléjük hajolni. (MTI)

 

Szerző: IMHO
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Fábián András: Jó kommunisták, rossz kommunisták

Örömmel jelentették be a Nemzeti Együttműködés Rendszerének 8. (nyolcadik!) évében, hogy végre összeállt a névsor. …